Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ;


«Ο Νομός Χανίων και ο δήμος Κισάμου έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Η παρουσία του νομού στον αγροτουριστικό τομέα είναι άκρως απογοητευτική και το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο σε κάθε άμεσα ενασχολούμενο με τον τουρισμό. Αναστηλώθηκαν τα σπίτια των παππούδων με ρουσφετολογικά κριτήρια δίχως σχεδιασμό εκπαίδευση και στόχο. Αν ο Δήμος Κισάμου επιθυμεί να έχει παρουσία στον τομέα αυτό θα πρέπει με αυστηρά κριτήρια να επιλέξει ένα και μόνο χωριό με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά το οποίο θα στηρίξει με κάθε τρόπο διαφημιστικά και χρηματικά με σκοπό να γίνει πόλος έλξης πολιτιστικής ιδιαιτερότητας».
Είχε πει κάποτε ο κ. Μαρινάκης.
Πολυρρήνια και Καλυβιανή πληρούν με το παραπάνω τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνουν τα χωριά πρότυπο στην περιοχή μας. Η Πολυρρήνια για την τεράστια αρχαιολογική της αξία, το πλήθος των παλιών σπιτιών που μπορούν να διασωθούν – αναστηλωθούν (κι ας έχουν πολλά πουληθεί), τα στενά καλντερίμια, και η αμφιθεατρική τοποθέτηση της, αποτελεί το νούμερο ένα παραδοσιακό χωριό που χρειάζεται ανάπτυξη. Η Καλυβιανή κρατά τον παραδοσιακό χαρακτήρα της χάρις στους ντόπιους που επένδυσαν, είναι παραθαλάσσια και το σπουδαιότερο είναι η πύλη ενός άλλου αναξιοποίητου παραδείσου με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, του Μπάλου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς δεν σκέφτηκε τόσα χρόνια να ασχοληθεί με την ανάδειξη αυτών των περιοχών, κάνουμε όνειρα για πολύ και καλό τουρισμό αλλά ουρανοκατέβατος μάλλον είναι δύσκολο να έλθει. Πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα έτρεχαν και χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Συμβαίνει όμως και τώρα στο 4ο κοινοτικό πλαίσιο.
Κλείνω με τα λόγια του κ. Μαρινάκη που όπως και να το κάνουμε έχει πολύ δίκιο.
«Όλοι οι δημότες Κισάμου μπορούν και πρέπει να ονειρευτούν (μάλλον εκεί θα μείνουμε) ένα όμορφο Καστέλλι με τουριστική υποδομή, με ευγενικούς Κρητικούς, με καθαρό περιβάλλον. Η μοναδική φύση, με τις βραβευμένες και γνωστές πλέον παραλίες που πολλοί ανταγωνιστές θα ζήλευαν, η νυχτερινή ζωή για κάθε γούστο αλλά και το φαγητό στηριζόμενο στα πρότυπα της διεθνώς πλέον αναγνωρισμένης κρητικής διατροφής θα (έπρεπε να) δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες που οι επισκέπτες δεν θα έχουν κανένα λόγο απομάκρυνσης από τα διοικητικά όρια του Δήμου.»
Η Ελλάδα, η Κρήτη, τα Χανιά αποτελούν δυνατούς τουριστικούς προορισμούς, εμείς βέβαια αδυνατούμε να τους ακολουθήσουμε, μπορούμε όμως σιγά-σιγά να ξεκινήσουμε αναζητώντας νέες εμπειρίες, προσφέροντας αυτό που οι άλλοι στερούνται, πολιτισμό-ιστορία- ατελείωτες θαλάσσιες διαδρομές- μαγευτικές παραλίες, όμορφα χωριά και καλή φιλοξενία.

1 σχόλιο:

Urrie M είπε...

..."πολιτισμό-ιστορία- ατελείωτες θαλάσσιες διαδρομές- μαγευτικές παραλίες, όμορφα χωριά και καλή φιλοξενία."

Η πεμπτουσία δηλαδή τής επιτυχίας!:)