Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΔΑ

Στην Ποταμίδα και στην ανατολική μεριά του ποταμού βρίσκεται η εκκλησία της Αγιάς Άννας χρονολογία κατασκευής γύρω στο 1500 μ.Χ και απέναντι απο αυτήν ένα απο τα τα παλαιότερα κτίρια του χωριού, μάλλον ενετικούς περιόδου με πολλά στοιχεία βέβαια και των νεώτερων  χρόνων. Μάλιστα σώζεται και μια  επιγραφή "ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗ Ο ΟΙΚΟS ΟΥΤΟC ΔΙ ΕΞΟΔΟΥ Κ(ΑΙ) ΚΟΠΟ(Υ) ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΑΖΟΚΟΠΟΥ αφπβ (=1582)", στοιχείο αρκετό για να κινήσει το ενδιαφέρον. 

Το συγκεκριμένο κτήριο αναφέρεται απο τους παλιούς κατοίκους του χωριού ως Κρυφό Σχολειό, και έχει απαλλοτριωθεί από την τότε 28η ΕΦΑ Χανίων, σήμερα είναι ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο που απο την εποχή που τραβήχτηκε η φώτο, έχει πέσει μεγάλο τμήμα του. Από εκεί πέρασαν και οι σπουδαστές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (σχολή αρχιτεκτόνων -μηχανικών) πριν κάμποσα χρόνια και έκαναν μια πρώτη επίσημη καταγραφή. Αυτές τις μέρες ανακαινίζεται η Αγία Άννα, η οποία ήταν επικίνδυνη λόγω των ρωγμών που υπήρχαν στους τοίχους και την οροφή απο σεισμούς και γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του Κρυφού Σχολειού για να δούνε οι υπεύθυνοι αν κατά πόσο μπορεί να αναστυλωθεί μιας και έχει ακόμα κάποια πολύ όμορφα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ας ελπίσουμε οτι θα σώσουμε οτι μπορούμε απ όλα αυτά τα ιστορικά κτήρια και μνημεία του Δήμου μας που τα περισσότερα βρίσκονται στα τελευταία τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: