Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΓΙΝΑΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟΙ....ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Κάποια κυρία Λάμπρου η οποία βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας, έκανε μια καταγγελία στην ΕΦΑ Χανίων για την κάλυψη των αρχαίων στο οικόπεδο που έχει γίνει χώρο στάθμευσης σήμερα του Δήμου Κισάμου. Μάλιστα δίχως να γνωρίζει και πολλά προχώρησε σε δημόσια ανάρτηση που σας την παραθέτω. 
- ΤΟ ΘΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΩΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ!
ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ” ΟΠΩΣ Ο κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΚΑΙ “ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ” ΟΠΩΣ Ο κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΡΩΜΑΙΟ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, ΕΝΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΠΡΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο “ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ” ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΦΟΥ ΕΘΑΨΑΝ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ 
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ & ΒΑΡΔΑΝΤΩΝΗ.

Αυτά απο κάποια κυρία Σωτηρία Λάμπρου, την οποία ευχαριστώ για την διαφήμιση, αν και την βρίσκω πολύ αδιάβαστη. Κατ' αρχάς και ο αρχαιολόγος αλλά και ο αρχαιοφύλακας δεν κάνουν του κεφαλιού τους, εκτελούν εντολές. Μάλιστα η απόφαση για το οικόπεδο στην γωνία Βαρδαντώνη και Ηρώων Πολυτεχνείου είναι παλαιά, 5ετίας και δεν έχει να κάνει με το χώρο στάθμευσης, αλλά με την επιστροφή της γης στους ιδιοκτήτες που είναι το ζητούμενο σε μια πόλη που δυστυχώς είναι κτισμένη πάνω στην Ρωμαϊκή Κίσαμο. Το τι θα την κάνουν οι ιδιοκτήτες μετά είναι αποκλειστικό δικαίωμα τους. Δεν είναι θέμα της αρχαιολογίας απο την στιγμή που αποδεσμεύεται απο το ΥΠΠΟ, αν θα γίνει παιδική χαρά, χώρος στάθμευσης ή μια 3όροφη πολυκατοικία. Φυσικά η κάθε αποδέσμευση γης έχει κάποιους όρους δόμησης όπως και η κατάχωση των αρχαιοτήτων έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αν και με την κυρία αυτή μίλησα εντούτοις (διαβάζει λέει το blog) δεν ήθελε να καταλάβει οτι στην πόλη της Κισάμου τα ευρήματα είναι των Ελληνορωμαικών χρόνων και νομίζει οτι βρήκαμε την ελληνιστική Κίσαμο που τόσα χρόνια ψάχνουμε δίχως επιτυχία....και προσπαθούμε να καταστρέψουμε τα ελληνιστικά αρχαία και να αφήσουμε τα Ρωμαϊκά, τα Τούρκικα, τα Βενετσιάνικα. Η δουλειά και του αρχαιολόγου και του αρχαιοφύλακα είναι να προστατέψουν όλα τα αρχαία που βρίσκονται στις ανασκαφές ... ακόμα και τα νεώτερα μνημεία... οπότε μάλλον η συγκεκριμένη επίθεση της έχει να κάνει με κάτι άλλο που μοιάζει σαν να έχει σχέση με τον δωδεκαθεϊσμό. 
Φανταστείτε λοιπόν αν η κυρία αυτή να είχε "δύναμη" και να έκανε πράξη αυτό που νομίζει οτι θέλει, η μισή και παραπάνω πόλη θα ήταν ένα αρχαιολογικό οικόπεδο δίχως δόμηση και ανάπτυξη.
Τέλος πάντων κάθε διευκρίνηση είναι προς όφελος αρκεί ο άλλος να καταλαβαίνει και λίγο, και η κυρία αυτή μάλλον δεν καταλαβαίνει τα απλά, φυσικά δεν σκαμπάζει και πολλά περί ιστορίας. Απορώ βέβαια σαν επισκέπτρια του τόπου μας γιατί δεν πέρασε και από το Μουσείο να δει τα εκθέματα της αρχαίας Ελληνορωμαικής πόλης της Κισάμου....θα καταλάβαινα πολλά και δεν θα χρειαζόταν να εκτεθεί, ή να καταγγείλει κάτι που δεν γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: