Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

MIA ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ

Τα Βρώσιμα Άγρια Χόρτα της Κισάμου’, e-book

Γράφει στην σελίδα του ο Κώστας Χαρτζουλάκης που πάντα μας εκπλήττει και αποδεικνύει την οξυδέρκεια του σε πολλά θέματα, οτι η Κρήτη και ειδικά η Κίσαμος, δεν είναι μόνο ελιές και αμπέλια....
 
 Η ιδέα της καταγραφής των άγριων βρώσιμων χόρτων απορρέει και από τα προσωπικά βιώματα της ανατροφής μου στην Κίσαμο. Ιδιαίτερα τις "βόλτες" στα χέρσα χωράφια, τους ελαιώνες και τις πλαγιές της "Κουνουπίτσας" για τη συλλογή των αγριόχορτων και στη συνέχεια την απόλαυσή τους στα ‘χορτοκαλίτσουνα’, τα ‘τσιγαριαστά’ ή τα ΄βραστά’ με μπόλικο λάδι και λεμόνι.
Η αφορμή δόθηκε με την ‘καραντίνα’ λόγω κορωνοιού. Επισκέφθηκα πολλά χωριά της Κισάμου, περπάτησα πλαγιές, χέρσα και καλλιεργημένα χωράφια, ελαιώνες, ρέματα, λιβάδια, βουνοπλαγιές. Έβγαλα πολλές φωτογραφίες, μίλησα για επιβεβαίωση της ταυτότητας των χόρτων με πολλούς ηλικιωμένους, γυναίκες και άνδρες ή αναζήτησα μαζί τους τα αγριόχορτα στα χωράφια και τους ευχαριστώ για την προθυμία και τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έδωσαν. Παράλληλα κατέβαλα προσπάθεια να καταγραφεί η υπάρχουσα επιστημονική γνώση σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσω βιβλίων, επιστημονικών ανακοινώσεων, πτυχιακών και μεταπτυχιακών μελετών και μονογραφιών.
Στην παρούσα ψηφιακή έκδοση περιλαμβάνονται 60 βρώσιμα άγρια χόρτα, που σίγουρα θα αυξηθούν με τη συνέχεια της έρευνας. Για κάθε φυτό αναφέρεται το κοινό όνομα, το επιστημονικό όνομα και η οικογένεια, η περιγραφή του (από μελέτες, περιγραφές και παρατηρήσεις), ο οικότοπος (από παρατηρήσεις και περιγραφές), τα συστατικά που περιέχει (από μελέτες και βιβλιογραφία), οι χρήσεις του στη διατροφή μας (από συνεντεύξεις, μελέτες, δημοσιεύσεις), οι ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας (από βιβλιογραφία και μελέτες), τα συνώνυμα όπου υπάρχουν (συνεντεύξεις, βιβλιογραφία) και φωτογραφίες (από προσωπική συλλογή).
Στόχος μου είναι να δώσω την δυνατότητα στους νέους και τις νέες της Κισάμου, αλλά και στις επόμενες γενιές, να γνωρίσουν τις πολλές ευκαιρίες που μας παρέχει η φύση υπό τη μορφή υγιεινών και εύγευστων λαχανικών χωρίς να την καλλιεργήσουμε. Να μάθουν ότι τα άγρια χόρτα περιέχουν συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας για τη διατήρηση της υγείας και μακροζωίας που σήμερα τεκμηριώνεται από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να ευαισθητοποιηθούν στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να περιχαρακώσουν και να διατηρήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κισάμου, μιας και η διατροφή αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας. Έτσι τα άγρια χόρτα να αποτελέσουν πηγή διατροφής και ασπίδα ζωής όχι μόνο για αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους.
Διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο Κισαμίτη, και όχι μόνο και θα αποσταλεί στους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα (Α/βάθμια και Β/βάθμια) της Κισάμου
.

Μπράβο Κώστα πάντα τέτοιες εκπλήξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: