Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

«Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας»
....το 1933 με απόφαση της Δευτεροβάθμιας Νομαρχιακής Επιτροπής καθορίστηκαν τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Κούνενι και Σκλαβοπούλας βάσει των οποίων η ευθεία που οριοθετεί τους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισάμου είναι αυτή που ορίζουν τα σπίτια των Κουτοπύρηδων με τη Βουλισμένη καθώς και η προέκταση αυτής μέχρι τη θάλασσα.
Στις 15-10-1999 το Ειρηνοδικείο Καντάνου με απόφασή του, αφού όρισε πραγματογνώμονα, επιβεβαίωσε ξανά ότι τα σύνορα των δύο Δήμων είναι όπως λέει η απόφαση του 1933 και κατέχει ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου. Επίσης και στις 2 Ιούλη 2014 το δικαστήριο αποφάσισε για άλλη μια φορά ότι τα διοικητικά όρια του Δήμου Καντάνου – Σελίνου είναι όπως έχουν επιβεβαιωθεί στο Ειρηνοδικείο Καντάνου το 1999.
Αιφνιδιαστικά τον Ιούνη του 2015, η νέα Δημοτική Αρχή Κισάμου, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Κισάμου, η οποία στη διάρκεια της θητείας της σεβόταν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, άσκησε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Δήμου Καντάνου – Σελίνου διεκδικώντας τη χρήση μεγάλου τμήματος της παραλίας που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Καντάνου – Σελίνου όπως τα όρια αυτά έχουν προσδιοριστεί από το 1933 και τις μετέπειτα αποφάσεις των Δικαστηρίων που σεβάστηκαν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Το Ειρηνοδικείο Χανίων κατ’ αρχήν απέρριψε την αιτούμενη προσωρινή διαταγή του Δήμου Κισάμου, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Εν τέλει για την επίλυση της αίτησης αυτής συντάχθηκε πρακτικό συμβιβασμού, όπου αναγνωρίσθηκε η ανάγκη της συνεργασίας των δύο Δήμων στην εκμετάλλευση και προστασία της Ελαφονήσου, ενώ κάθε Δήμος παρέμεινε στις θέσεις που χρησιμοποιούσε πριν από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Αυτή η εξέλιξη φαίνεται δεν άρεσε στον Δήμο Κισάμου και έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Πολιτεία, εντελώς παράνομα και αυθαίρετα εγκατέστησαν πάνω από 50 καρέκλες εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Ο Δήμος Κισάμου προχώρησε στην παράνομη αυτή η ενέργεια, ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση και είχαμε αρνηθεί την παράλογη απαίτηση του δημάρχου τη Μεγάλη Τετάρτη σε συνάντηση που είχαμε στον χώρο της Ελαφονήσου προκειμένου να βρούμε τρόπους συνεργασίας για το φετινό καλοκαίρι.
Στα λόγια, λοιπόν, ο δήμαρχος Κισάμου «θέλει» τη συνεργασία και στην πράξη με τις αυθαίρετες πράξεις του την τορπιλίζει και προσπαθεί να δημιουργήσει «κεκτημένα» στο Ελαφονήσι.
Ουδέποτε, λοιπόν, συμφωνήσαμε, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο δήμαρχος Κισάμου, να παραχωρήσουμε στον Δήμο Κισάμου τη χρήση τμήματος παραλίας που ανήκει στα δικά μας διοικητικά όρια. Ουδέποτε συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε μαζί το τμήμα αυτό της παραλίας, το αμφισβητούμενο μόνο από τον Δήμο Κισάμου, όπως και πάλι ψευδώς ισχυρίζεται. Επίσης κανένας άλλος Δήμος στον Νόμο Χανίων δεν έχει ακόμα τοποθετήσει ομπρέλες και καθίσματα στην παραλία, αυτοί γιατί βιάζονται να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Κρίναμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες ενέργειες των εκπροσώπων του Δήμου Κισάμου είναι να προσφύγουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της δικαιοσύνης. Είναι κρίμα σε μία παραλία που αποτελεί καύχημα για τον Νόμο Χανίων και παγκόσμιο προορισμό οι δύο επαρχιακοί Δήμοι να μη συνεργάζονται και να προβάλουν αυτό το μνημείο της φύσης με δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο. Ας πρυτανεύσει επιτέλους η λογική της συνεργασίας και ο αμοιβαίος σεβασμός γιατί μόνο τότε θ’ αξιοποιήσουμε  προς όφελος όλων μας το Ελαφονήσι.
Μιχάλης Μπικάκης,
δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Καντάνου – Σελίνου
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στα Χ.Ν

Σχόλιο bloq
-Ουδέποτε συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε..ουδέποτε συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε μαζί ....(Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας)
...και τελειώνει ο κ. Μπικάκης
 Ας πρυτανεύσει επιτέλους η λογική της συνεργασίας ........
Αφού δεν συμφωνείται πως θέλετε συνεργασία...η συνεργασία σημαίνει μια παραλία κοινή....όχι βέβαια για τους εκλεγμένους αλλά για τους πολίτες. Συνεχίστε έτσι και λίαν συντόμως θα γίνει πραγματικότητα αυτό που θέλουν οι πολίτες μια παραλία δίχως ομπρέλες δίχως εκμετάλλευση, μια παραλία παρθένα όπως αρμόζει για την περιοχή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: