Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΦΟΒΑΜΑΙ...

Φοβάμαι ποιητή μου, Μανώλη Αναγνωστάκη, όλους αυτούς που συμπεριέλαβες στο σπουδαίο σου και προφητικό ποίημα, ''φοβάμαι'' : …φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.
Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο. 
Και τους φοβάμαι κυρίως όταν έχουν και ''απόψεις''. Τελευταία ανάμεσα σε πολλά, έμαθα πως οι Κρητικοί, έκαναν λέει ''βαρβαρότητες'' και όχι Αντίσταση στους Ναζί. Παρόλο που έχουμε μια φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ελλάδα μας(sic), διαβάζοντας το The Ethics of Memory του Avishai Margalit, διαπιστώνω πως σύμφωνα με τον Avishai δεν έχουμε ακόμη, αυτό που εκείνος ονομάζει ''πολιτισμένη κοινωνία''. Δεν σεβόμαστε ούτε το κράτος μας, ούτε τους συμπολίτες μας, και είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή, να ξεπεράσουμε με βαρβαρότητα κάθε ορθή σκέψη, που δεν ''κολλάει'' στην δική μας άποψη για το ''ορθό''. Πολλοί οι μύθοι της Νεοελληνικής Ιστορίας, όμως μία είναι η ιστορική αλήθεια και αυτή δεν ''ψηφίζεται'' από την Βουλή των Ελλήνων, ούτε ορίζεται από την πολιτική εξουσία.
Ιωάννα Βεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: