Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΟΧΙ 8 ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ 100

Η επικεφαλής της ομάδας
των επιστημόνων,
Ελληνίδα ερευνήτρια,
Βασιλική Μουσλοπούλου
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι στην περιοχή της Κρήτης είχαν γίνει 2 σεισμοί πάνω από 8 Ρίχτερ. Στις 21 Ιουλίου του 365 μΧ, που σήμερα υπολογίζεται από 8,3 μέχρι 8,7 Ρίχτερ, και στις 18 Αυγούστου του 1303 (κατά άλλους του 1304) που υπολογίζεται στα 8 Ρίχτερ. Έρευνα όμως ομάδας επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Γεωεπιστημών της Γερμανίας, Βασιλική Μουσλοπούλου, φέρνει για πρώτη φορά στο φως νέα εντυπωσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σε βάθος χρόνου 50.000 ετών στην Κρήτη έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 40 μεγασεισμοί, δηλαδή σεισμοί με μέγεθος πάνω από 8 Ρίχτερ, που έχουν αλλοιώσει και τη μορφή του νησιού υψώνοντας τη νότια ακτογραμμή του κατά 100 μέτρα.
Η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Ελληνίδα ερευνήτρια, Βασιλική Μουσλοπούλου
Η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Ελληνίδα ερευνήτρια, Βασιλική Μουσλοπούλου
Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) της Γερμανίας και των Ινστιτούτων GNS-Science και Canterbury University της Νέας Ζηλανδίας παρουσιάζονται στο πρόσφατο τεύχος της Αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης “Geophysical Research Letters”. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των σεισμικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο ικανών για τη γένεση μεγα-σεισμών, και συνοδών κυμάτων τσουνάμι, αποδεικνύεται σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Επίσης, σε διάστημα χιλιάδων ετών, οι σεισμικές αυτές πηγές φαίνεται να δρουν σπασμωδικά (δηλαδή μη-περιοδικά) λόγω μεγάλων σεισμικών εξάρσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: