Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ....

Το φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa , σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, εμφανίστηκε στην Νότια Ιταλία προσβάλλοντας τους εκεί ελαιώνες. Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα και τα συμπτώματα της είναι χλωρώσεις, ξηράνσεις φύλων και βλαστών και τελικά ολική ξήρανση των ελαιοδέντρων. Μέχρι τον εντοπισμό της στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας, η ελιά δεν συμπεριλαμβάνονταν στους γνωστούς ξενιστές του βακτηρίου. Η εξάπλωση του επικίνδυνου αυτού παθογόνου γίνεται με την διακίνηση του πολλαπλασιαστικού υλικού και με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων.
Δεδομένης της σοβαρότητας του ....
.. θέματος είναι σκόπιμο να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα ελέγχου του διακινούμενου, ιδιαίτερα του εισαγόμενου, πολλαπλασιαστικού υλικού για την ύπαρξη του φυτοπαθογόνου, αλλά και επισκοπήσεων στους ελληνικούς ελαιώνες προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει εισαχθεί και αν έχει ήδη γίνει να περιοριστεί η εξάπλωση του. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί η ευαισθησία των καλλιεργούμενων Ελληνικών ποικιλιών ελιάς στο βακτήριο αυτό και οι δυνητικοί πιθανοί εντομολογικοί φορείς του.
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, όπως ανακοίνωσε,  ενημέρωσε με σχετικό έγγραφο τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, Περιφέρεια Κρήτης, ΕΛΓΟ, κλπ) ότι διαθέτει τις υποδομές και το επιστημονικό προσωπικό και μπορεί να συμβάλλει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δυνητικά μεγάλου αυτού προβλήματος για την ελαιοκομία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: