Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ο ΑΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΔΕΝΑΣ.

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Τη διάλυσε την Αράδενα, που βρίσκεται στην ίδια θέση στα Λευκά Όρη για χιλιάδες χρόνια, η καταραμένη βεντέτα στη δεκαετία του 1950. Όσοι δε σκοτώθηκαν, έφυγαν και άφησαν το ιστορικό χωριό, που είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας Αραδήνος (ή Αραδένης, ή Ηραδένης), έρημο, όπως τότε το 1770, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη.
"Φρουρός" του έρημου οικισμού ο ναός του "Α(ρχι)στράτηγου (Μιχαήλ)", κτισμένος σχεδόν πάνω στο χείλος του μεγάλου φαραγγιού (του "Φάραγγα", όπως τον λένε για να ξεχωρίζει από τα πολλά φαράγγια των Σφακιών), που κτίστηκε κατά το 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα, τότε που η Αραδήν ήταν έδρα της Επισκοπής "Φοινίκης, ήτοι Αραδένης". Η διπλή αυτή ονομασία είχε σχέση με τον μέχρι πρόσφατα τρόπο ζωής των ορεσίβιων Σφακιανών, που το χειμώνα κατέβαιναν στους παραθαλάσσιους οικισμούς και το καλοκαίρι ξαναγύριζαν στα όρη, τη βάση οικονομίας της κτηνοτροφικής αυτής επαρχίας. Το χειμώνα στο Φοίνικα (Λουτρό), το καλοκαίρι στην Αραδήνα.
Το 1988 η 13η ΕΒΑ είχε φροντίσει για την ανακεράμωση του ναού του "Αστράτηγου"και το 2003 για τη συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, έργο ενός καλού λαϊκού ζωγράφου των αρχών του 14ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: