Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟ

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα κείμενα σχετικά με το Λαφονήσι και τον Μπάλο, περιοχές προστατευόμενες ως αρχαιολογικές, ως ιστορικές και ως απείρου φυσικού κάλλους.
Ευτυχώς που οι περισσότερες δημοσιεύσεις αφορούν την προστασία των περιοχών αυτών. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Και στο σημείο αυτό θέλω να σας συγχαρώ για τη θέση που έπαιρνε και παίρνει πάντα η εφημερίδα σας.  
Υπάρχουν -κατά τη γνώμη μου- τριών ειδών πολίτες που βλέπουν τις προστατευόμενες περιοχές, ανάλογα με τις βλέψεις τους ή τα συμφέροντά τους.
Οι ευαισθητοποιημένοι και υποψιασμένοι πολίτες που βλέπουν τις προστατευόμενες περιοχές ως πραγματικό πλούτο για την κοινωνία κι ευτυχώς αυτοί είναι πολλοί.
Οι πολίτες εκείνοι που βλέπουν τις περιοχές αυτές μόνο ως ευκαιρία 'αρπαχτής', αδιαφορώντας για το μέλλον κι ευτυχώς είναι λίγοι και
Οι αδιάφοροι που ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες περιοχές ότι κι αν γίνει κι ευτυχώς που κι αυτοί είναι λίγοι. 
Υπάρχουν βέβαια κι οι 'αρμόδιες Υπηρεσίες', βλέπε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Π.Ε. Χανίων, αρμόδιων Υπηρεσιών και των δύο Δήμων. Αλήθεια απ? αυτή τη σύσκεψη προέκυψε κάτι θετικό, αποδόθηκαν ευθύνες σε κάποιους ή έγινε μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου και να συγκαλύψουν τους παρανομούντες;
Μάλλον ότι περιμένουμε κι εδώ την Ευρωπαϊκή Ενωση για να μας τραβήξει το αφτί και να επιβάλει την τάξη.
Ευκαιριακά, για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της ευρύτερης περιοχής Ελαφονήσου ενδιαφέρεται κανείς να την ξεσκονίσει και να τη βγάλει στην επιφάνεια, ίσως και ξεμουχλιάσει;
Ξέρετε τι ακούγεται από στόματα διαφόρων; Μα αυτή την περίοδο βρήκατε να ανακινήσετε το θέμα που είναι η περίοδος της κονόμας;
Αλήθεια ποιος οικονομά απ? αυτές τις περιοχές; Μήπως ο Δήμος Κισάμου; Μήπως οι δημότες; Ή μήπως η Μονομετοχική του Δήμου; Ή μήπως είναι άντρο ρουσφετιού και σπατάλης από τη Μονομετοχική, αφού δεν υπάρχει από πουθενά ο νόμιμος και ουσιαστικός έλεγχος;
Μήπως θα πρέπει αυτοί που κατά καιρούς λένε ότι «όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετήσουν τους πολυπληθείς επισκέπτες» κατά τη θερινή περίοδο, να είναι περισσότερο προσεκτικοί κι ουσιαστικοί στις ενέργειές τους;
Μα οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και ξέρουν ότι πηγαίνουν σε περιοχές προστατευόμενες και απορούν βλέποντας μάλιστα και κάποια απομεινάρια πινακίδων που μιλούν για προστασία.
Αλήθεια για ποια προστασία μιλάμε, όταν όλο το περιβαλλοντικό έργο του πρώην Δήμου Ιναχωρίου έχει καταστραφεί; Θα μου πείτε αυτά είναι ψιλά γράμματα. Εδώ μας ενδιαφέρει τώρα που είναι ευκαιρία πώς θα εισπράξουμε περισσότερα, πώς θα βολέψουμε περισσότερους, αφού είμαστε κι ανεξέλεγκτοι, εξ άλλου έρχονται και σύντομα εκλογές, οπότε το ρουσφέτι χρειάζεται.
Μ? αυτές τις σκέψεις ΙΣΩΣ κάποιους δυσαρεστήσω ή κάποιους προβληματίσω.
Μου έρχεται όμως στη σκέψη μου μια πληροφοριακή πινακίδα που υπήρχε κάποτε στο Λαφονήσι κι η οποία έγραφε:
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ.
Η φυσιογνωμία του τοπίου με τις αμμοθίνες είναι σχηματισμός που συναντάται όλο και πιο σπανιότερα, τα κέδρα και την αβαθή θαλάσσια ζώνη με τη ροδόχρωμη άμμο, που ενώνει το νησί με την απέναντι παραλία, δημιουργούν ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά τόσο για την Κρήτη και την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ομορφιά και ο πλούτος αυτής της περιοχής βρίσκονται ακριβώς στην ποικιλότητα και την πολυπλοκότητα της ζωής σε αυτήν.
Παρατηρήστε την, νιώστε την, αγαπήστε την και ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ.
Αλήθεια τα παραπάνω που έγραφε η πινακίδα θα τα απολαύσουν οι επόμενες γενιές;
ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.
 Κων/νος Δ. Χαρτζουλάκης,

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά τη σωρεία των καταγγελιών στην ΕΕ οι δύο Μονομετοχικές θεωρώ ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πάντως για να μπαλώσουν καταστάσεις το Σάββατο το απόγευμα έβαζαν τις πινακίδες για το Natura και για την προστασία του περιβάλλοντος, μάλλον περιμένουν έλεγχο...

Unknown είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Κωστή τον Χαρτζουλάκη με γραπτό λόγο, και όχι μόνο, οι οποίοι αγωνίζονται για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού μας.
Ευτυχώς που υπάρχουν πολίτες του κόσμου-επισκέπτες, άσχετα από εθνικότητα, οι οποίοι αντιστέκονται και ενεργούν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να διασώσουν τα φυσικά μνημεία τα οποία είναι παγκόσμια κληρονομιά όπως Μπάλος-Ελαφονήσι-Φαλάσαρνα.
Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί, οι οποίοι έναντι ευτελούς τιμήματος, με σκυμμένο το κεφάλι και σιωπηλοί, ανέχονται να ξεπουλιούνται και να καταστρέφονται τέτοια μνημεία του τόπου μας.