Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ...

.... π. Δήμο Ιναχωρίου

    Στον π. Δήμο Ιναχωρίου, για χρόνια ήμουν υπεύθυνος της Πολιτικής  Προστασίας και της λειτουργίας του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Έλους. Έτσι εκ παραδρομής στις 9-9-13, ημέρα Δευτέρα,  με πήραν τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Χανίων, για να μου πουν, να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω των ισχυρών ανέμων, γιατί υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς.
   Εξ αιτίας του τηλεφώνου αυτού, αλλά και λόγω του ότι είμαι παθόν στη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου του 12 στα Παπαδιανά –στη Βάθη και στο Κεφάλι Ιναχωρίου, μου έρχονται στο νου, οι εφιαλτικές στιγμές .........
..και μνήμες της περιόδου αυτής, που απεύχομαι να ξαναζήσουμε, αλλά και κάποια αναπάντητα ερωτηματικά.
   Ο π. Δήμος Ιναχωρίου είχε υπό την κυριότητά του και υπό πλήρη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή τα παρακάτω:
1.- ¨Ένα πυροσβεστικό συγκρότημα που είχε τοποθετηθεί σ’ ένα 4Χ4 φορτηγάκι αυτοκίνητο, έτοιμο να επέμβει ανά πάσα στιγμή.
2.- Ένα μεγάλο Πυροσβεστικό όχημα, που είχε παραχωρηθεί από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάλληλα επισκευασμένο και εξοπλισμένο, υπό πλήρη ετοιμότητα κι αυτό, ανά πάσα στιγμή να επέμβει όπου κι αν χρειαζόταν.
3.- Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Έλους, με εκπαιδευμένα άτομα από την Π.Υ. Κισάμου, κι αυτά ευρισκόμενα σε ετοιμότητα.
  Όλα τα παραπάνω οχήματα με τους εθελοντές πυροσβέστες έλαβαν μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών, όχι μόνο στα διοικητικά όρια του π.Δήμου Ιναχωρίου, αλλά και σε πυρκαγιές στους π. Δήμους Ανατολικού Σελίνου, Κανδάνου, Πελεκάνου, Κισάμου κλπ. 
   Όλα αυτά ασυζητητί τέθηκαν σε αχρησία, γιατί ο Καλλικρατικός Δήμος Κισάμου, τα θεώρησε μάλλον περιττά, υποστηρίζοντας ότι, αφού υπάρχει η Π.Υ. Κισάμου, αυτά δεν χρειάζονται και θέλουν να ξεχνούν, ότι η άμεση επέμβαση είναι καθοριστική, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που ο δρόμος στα Τοπόλια είναι κλειστός και δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης. 
    Σε άλλους Δήμους δημιουργούνε τέτοιες υποδομές και τις λειτουργούν, εδώ δυστυχώς, αδρανοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες;  
   Άλλωστε μετά την περσινή πυρκαγιά, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών που έγινε στο Κεφάλι , κάποιοι  το είπαν ευθέως, «ότι αυτά είναι άχρηστα και περιττά».
    Δυστυχώς τα παθήματα δεν μας γίνονται μαθήματα και ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός.
   Βέβαια ξεχνούν ή θέλουν να ξεχνούν, ότι «¨όλα τα πράγματα έχουν την αξία, που εμείς είμαστε άξιοι να τους δώσουμε, αρκεί αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά».
 Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
 Κων/νος Δ, Χαρτζουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: