Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Welcome – FreeParking»
Και είναι με βεβαιότητα μεγάλη η ανάγκη – εφόσον κάποια στιγμή έρθει κάποιος καλός ιδιώτης «επενδυτής» – να υπάρχει μια υποδομή για έναν οργανωμένο χώρο που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους αυτοί οι «3.000» επισκέπτες. Εκεί, κοντά στην παραλία. Μην κουράζονται και οι άνθρωποι. Εκεί, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA.
Η αυτοψία που είχε γίνει ήδη από το 2.000 μιλούσε για «κακοποίηση σημαντικού οικολογικά και αισθητικά τόπου». Χαρακτηριστικά αναφέρονται στην αναγκαιότητα για «άμεση αντιμετώπιση της αυθαίρετης κατασκευής του parking, όχι μόνο για τυπικούς λόγους αλλά κυρίως για το ότι αυτό βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή και πολύ .....
.... κοντά στην παραλία.» Σύμφωνα με το σκεπτικό της αυτοψίας, αποτελεί αρνητικό παράγοντα αφού «εκτιμάται ότι με τη λειτουργία του, θα εντείνει πιθανότατα ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με επιπλέον αύξηση της επισκεψιμότητας και ένταση των οχλουσών δραστηριοτήτων στην περιοχή». Η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη. Το λένε και οι δήμαρχοι. 3.000 επισκέπτες καθημερινά.
Η απόφαση της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 10-12-2001 ήταν απολύτως ξεκάθαρη: «θεωρούμε αναγκαία την άμεση αποκατάσταση του χώρου, βάσει σχετικής μελέτης σε συνεννόηση με την υπηρεσία μας. Θεωρούμε επίσης, ότι τίθεται θέμα ενεργοποίησης των διαδικασιών περί κυρώσεων όπως αυτές προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις του Ν. 1650/86 για τις αυθαίρετες επεμβάσεις στην προστατευόμενη περιοχή, καθώς και της κείμενης νομοθεσίας περί αυθαίρετων κατασκευών». 
Από τότε πέρασαν 12 χρόνια. Η αποκατάσταση ποτέ δεν προχώρησε. Οι υπηρεσίες ήταν απούσες. Και η παρανομία που έγινε μόνιμη, τώρα ετοιμάζεται να γίνει και «νόμιμη». Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, «welcome – freeparking», με διαγραμίσεις πλέον, οργανωμένα, για τους τουρίστες που επισκέπτονται την… «προστατευόμενη» περιοχή.
Εκπόρνευση εγώ το λέω. Αυτοί, το λένε «προστασία». Του δημόσιου συμφέροντος; Κάποια στιγμή, και με εισιτήριο. Μην εκπλαγείτε. Είναι αναπόφευκτο. Αν συνεχίσουμε έτσι. Θα είναι οπωσδήποτε για το «κοινό καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: