Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου, όσοι διώκονται για εμπρησμό παύουν να δικαιούνται επιδότηση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από επιδοτήσεις.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου σημειώνει ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, προβλέπονται τα παρακάτω:
* Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση ....
... από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του/των δράστη/τών και σε θετική περίπτωση  ακολουθείται η  διαδικασία του  αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον εισαγγελέα) (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).
* Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα: 
α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.
β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).
* Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό τη βελτίωση βοσκοτόπου. Οι παραπάνω υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
* Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
* Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους που έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν. 998/1979).
Όπως σημειώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου, αντιπύραρχος Δ. Μπουντουράκης, «στη χώρα μας το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Η φύση είναι η ζωή μας, μην την καταδικάζουμε. Αν αλλάξουμε συνήθειες, ίσως προλάβουμε το κακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: