Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ


Δικαιούμαστε να γνωρίζουμε;
Γράφει η Νανώ Κουτσάκη
Σχεδιασμοί για αναπτυξιακά έργα και υποδομές μέσω -κυρίως- των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκαν τελευταία κατά ...ριπάς. 
Αλλά εμείς εδώ στα Χανιά για έργα ακούμε αλλά έργα δεν βλέπουμε. Ειδικότερα ακούσαμε για πολλά αναπτυξιακά έργα ανά την Ελλάδα από το Υπουργείο Ανάπτυξης. 
Αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη διότι υπερκαλύφθησαν οι στόχοι της για το 2012, υποσχέθηκε υλοποίηση περισσότερων έργων για το 2013. 
Γιατί αυτή η μεταχείριση ;
Δυστυχώς στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη στις αρχές Ιανουαρίου 2013, δεν υπήρξε καμιά αναφορά για το σημαντικότερο έργο της Κρήτης, τον Β.Ο.Α.Κ. Ούτε και για κανένα άλλο έργο στην Κρήτη πλην μιας δευτερευούσης ......
....... αναφοράς για το φράγμα Αποσελέμη στο Ρέθυμνο και για το αεροδρόμιο Καστελίου στο Ηράκλειο.
Καμιά αναφορά δεν ακούσαμε για την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων. Τα 100.000.000 ευρώ που θα χάσει η χώρα από το ΕΣΠΑ, αν το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου απενταχθεί τελικά λόγω των συμφερόντων που διεκδικούν την κατασκευή του (ή και την ματαίωσή του άραγε;), δεν φαίνεται να απασχολούν τον υπουργό. 
Καμιά αναφορά στον φορέα που θα εκτελέσει τα έργα Β.Ο.Α.Κ. Καμιά αναφορά στο μεγάλο αναπτυξιακό οργανισμό «παγκρήτιας εμβέλειας» που θα συσταθεί-άμποτε- με την συγχώνευση των «Υποδομές Κρήτης», ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ και έδρα τα Χανιά. 
Καμιά απάντηση από το ΥΠ.ΑΝ. για την επανένταξη του βιολογικού Γεωργιούπολης.
Γιατί συμπεριφέρεται έτσι στα Χανιά, ο κ. Κ. Χατζηδάκης; Οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί του νομού-όλων των κομμάτων- δεν θάπρεπε να τα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, ενωμένοι σαν μια γροθιά ; Τι γίνεται με το άτυπο όργανο του νομού;
Εξειδίκευση
Από την άλλη ούτε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης εξειδίκευσε την αναφορά του(Χ.Ν. 4-1-13) στα έργα που εκτελέστηκαν και υπερκάλυψαν τις απορροφήσεις του ΠΕΠ Κρήτης από το ΕΣΠΑ, Ούτε, όμως, και στα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν και να απορροφήσουν περισσότερες πιστώσεις το 2013. Κι αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά να τα μάθουμε.
Επίσης δεν μάθαμε ποιοι δήμοι από την Κρήτη και τα Χανιά έχουν καταθέσει σχέδια για ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) και ποια είναι αυτά.
Απαραίτητα όλα αυτά τα αναλυτικά στοιχεία πλέον, εφ’όσον υπάρχει σχεδιασμός. Διαφορετικά, σημαίνει ότι συνεχίζεται η μη ορθολογική διαχείριση και ο …άρπα κόλα σχεδιασμός ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. 
Ελλείμματα
Για το διαπιστωμένο μεγάλο έλλειμμα έργων υποδομής στην Κρήτη γενικότερα αλλά και στο νομό Χανίων ειδικότερα, μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή ο γ΄ αντιπρόεδρός της και βουλευτής Χανίων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, αναπτύσσοντας σχετική ερώτηση προς τον αναπλ. Υπουργό ανάπτυξης κ. Στ. Καλογιάννη (Χ.Ν. 26-1-13). Εξειδίκευσε δε την αναφορά του, με σκληρή γλώσσα για την στασιμότητα του έργου του Β.Ο.Α.Κ. και την απένταξη του έργου του βιολογικού καθαρισμού. Αλλά, επίσης, μίλησε (με ακόμα σκληρότερη γλώσσα που εμπλέκει και πολιτευτές) για τις ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. 
Τα Χανιά, λοιπόν, αναγνωρίζεται ότι έχουν μεγαλύτερο έλλειμμα μελετών και έργων υποδομής.
Τις πταίει; Είναι κοινοτυπία να ξαναπούμε ότι αυτό δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε πολιτικοαυτοδιοικητικό έλλειμμα. Που με την σειρά του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα «καπετανάτα». 
Ενημέρωση από το Παρατηρητήριο
Τώρα τι μπορεί να γίνει; Δεν έχουμε την λύση βέβαια. Θεωρούμε όμως ότι θα βοηθούσε τα μέγιστα μια σωστή ενημέρωση για την κατάσταση ωρίμανσης και ωριμότητας όλων των δημοσίων μελετών και έργων όλων των νομών της Κρήτης. Από το Παρατηρητήριο δημοσίων μελετών και έργων Κρήτης.
Την δομή που δημιουργήθηκε με την πρόταση του ΤΕΕτδΚ και του τότε προέδρου του κ. Αντώνη Πιταριδάκη. Η οποία προχώρησε και ήδη λειτουργεί σε συνεργασία με το ΤΕΕαΚ και άλλους φορείς.
Είχαμε από τότε υποδεχθεί την ίδρυση και λειτουργία του θετικά, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικοαυτοδιοικητικές και τοπικίστικες πιέσεις και συμφέροντα. Διότι, οι πληροφορίες που μπορεί να δίνει για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μελέτες και έργα, θα βοηθούν τις ίδιες τις υπηρεσίες και φορείς στον προγραμματισμό τους αλλά και τα δυο ΤΕΕ στον θεσμικό ρόλο τους.
Και φυσικά θα μπορούν και οι πολίτες να πληροφορηθούν πού πραγματικά «κολλούν» μελέτες και έργα και σε ποια χρονική στιγμή. 
Το ΤΕΕτδΚ έχει και μπορεί να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία; Τι λέει το ίδιο για τα συμβαίνοντα (ή μάλλον για τα μη συμβαίνοντα) στα Χανιά, σε επίπεδο έργων υποδομής αλλά και συγχωνεύσεις αναπτυξιακών φορέων που κυοφορούνται; 
Το ίδιο το Παρατηρητήριο ή η Περιφέρεια Κρήτης; Θα δώσουν τα αναλυτικά στοιχεία; Πότε; Οι πολίτες, σ’ αυτήν την εποχή της κρίσης –αλλά και κρίσεως των πάντων- οι οποίοι χρεώνονται και πληρώνουν τα λάθη, τις παραλείψεις, τις ανεπάρκειες και τις διαμάχες του πολιτικοαυτοδιοικητικού προσωπικού, σε προσωπικό και τοπικιστικό επίπεδο..
… δεν δικαιούνται να γνωρίζουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: