Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΠΑΛΟΣ


Μπορεί να μην βρήκα το βίντεο από την εκπομπή αλλά έχω κάτι καλύτερο....μια απάντηση για όλα αυτά που συμβαίνουν και θα συμβούν από κάποιον που δεν τον κάλεσαν αν και έπρεπε.
Το πρόβλημα του Μπάλου είναι τεράστιο. Έχει πολλές παραμέτρους.
Κατ' αρχήν ο Μπάλος , ο βιότοπος, το τοπίο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες τα μοναχικά και μοναδικά ηλιοβασιλέματα, οι μυρωδιές τα ψάρια το αλάτι οι επαναστάσεις οι μαντινάδες, οι σκοποί και τα μακροβούτια, προϋπήρχαν, όλων των προγραμμάτων και σχεδίων είτε προστασίας είτε ανάπτυξης.
Και εδώ έρχεται ένα κρίσιμο ερώτημα:
Ο Μπάλος έφερε τα προγράμματα, ή τα προγράμματα ανέδειξαν το Μπάλο;
Δύσκολη απάντηση, απάντηση που πρέπει να κοστολογήσει θετικά και αποθετικά όλες τις καταστάσεις.
Θέλουμε τους τόπους μας κονσερβαρισμένους; Τους θέλουμε στην γυάλα μημουαπτικούς; Ή θέλουμε τον πολιτισμένο άνθρωπο στο επίκεντρο μια περιβαλλοντικής απόλαυσης σε στάση και λογική μύστη; Να ρουφίξει το τόπο το τοπίο το χρώμα και το όνειρο.
Και ο τόπος είναι πέτρα και άμμος που βράζουν.Είναι το απόλυτο σκοτάδι που δεν υπάρχει πουθενά στη φωτορυπασμένη πολιτεία που ζει ο καθένας μας. Είναι η αγριοχαρουπιά που την έγειρε ο Δυτικός είναι ο σχίνος που δένει και δίνει σκιά και δροσιά "στους καληνύχτηδες" είναι ο Τζέγκας και το "Αρμενάκι του" είναι το Τηγάνι και ο Ποντικός αντίκρυ...Λίγο χρόνο χρειάζεται ο επισκέπτης -μύστης.
Όμως ο επισκέπτης -καταναλωτής χρόνου και χώρου θέλει να αφήσει παντού την ιχνηλάσιμη αμμωνία του.Θέλει να ξοδέψει τον ήλιο να ξοδέψει την ησυχία το νερό το χρώμα. Να ο λόγος που μπαίνει εδώ η φέρουσα ικανότητα του τοπίου.800 άτομα.Με τόσους, υπολογίσθηκε η ημερήσια δυνατότητα ανάταξης. Κανείς δεν το σέβεται. Ο Δήμος, ανάξιος και να εισπράξει, δεν το επιβάλλει.
Όλοι οι υπόλοιποι γιατί να το κάνουν;
Φορέας διαχείρισης, ο ένας της Κρήτης πλέον, απο τα Χανιά θα έχει να διαχειριστεί τις εξής περιοχές: Μπάλος -Φαλάσαρνα (μη σας διαφεύγει)- νησίδες Γραμβούσας, Λαφονήσι-Κεδροδάσος, Θοδωρού, Λίμνη Κουρνά, Γαύδος-Γαυδοπούλα, Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς κοκ, μόνο απο τα Χανιά σας υπενθυμίζω... Νομίζετε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ένα ιδιωτικού Δικαίου πρόσωπο σε τόσο εύρος και θεματικότητα; Σε καμία περίπτωση.
Η κατάληξη της ΕΠΜ, αν δεν αλλάξει η νομοθεσία και προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ο ΦΔ, θα είναι λύση κατάλυσης των τόπων και των ελπίδων για ήπια ανάπτυξη.
Μοιραία ο πρώτος λόγος θα έλθει πάλι στις τοπικές κοινωνίες. Αυτές πρέπει να εκπαιδεύσουμε, να παροτρύνουμε και να ανταμοίψουμε για το ....φυλακτό τους....
Τα συμφέροντα θα υπάρχουν πάντα. Θα είναι πάντα ένας λόγος απόδειξης της αξίας της αντιπαράθεσης και της ζωής.
Δυστυχώς η προικισμένη Κίσαμος είναι ο φτωχός συγγενής του τουριστικού κλάδου. Η τουριστική, στην Κίσαμο, δεν είναι βιομηχανία αλλά οικογενειακή υπόθεση.
Φαντασθείτε αν έδινε την επίσκεψη στο Μπάλο σαν παροχή- μπόνους στους δικούς της επισκέπτες διανυκτέρευσης....Δεν είναι έτσι όμως,το τοπίο είναι παγκόσμια κληρονομιά.
Καλύτερα θα μου άρεσε ένα ετήσιο booking για οδική επίσκεψη στο Μπάλο με διαφορετικές εικόνες κάθε φορά κάθε μέρα κάθε ώρα να μπορεί αποτυπώνεται και παράγει νέες εικόνες και νέες προσκλήσεις...
Και που να περπατήσει κανείς το μεγάλο μονοπάτι, 5.100 μέτρων, που για αυτό κανείς δεν μιλεί γιατί κανένα γραφείο δεν ...κλπ, και που όμως περπατά στη παρειά της ήμερης Γραμπούσας και φθάνει πάνω απο το "κεφάλι" της Άγριας Γραμπούσας. Και που να πάρει το άλλο μονοπάτι που καταλήγει στον Τερσανά στο σπήλαιο που φαίνεται από το Μελισσουργειό...ή το τρίτο που καταλήγει στον Αγ.Σώστη τόπο γεωγραφημένο μεταξύ Πολυρρήνιας..(σταδίους απέχων...) και του ιερού στις Μένιες....
Είναι ένας τόπος αποθησαύρισμα ένας τόπος να πάς και να ξαναπάς. Ένας τόπος αδικημένος γιατί δεν έχει σκύψει κανείς άλλος πάνω του, πέρα απο την Δασική, ανάμεσα στα τόσα άλλα..Και όμως θέλει αποκλειστικότητα και θέληση και σύγκρουση, (όπως του Μαίου 2002), και σχέδιο και δράση.Και θέλουμε να σκύψουμε στο έρημο το Λαφονήσι, στο κεδροδάσος, στα Φαλάσαρνα που έχει καταντήσει βορά των celebrities, την Γαύδο που δεν έχει ακουστεί ούτε μια ντουφεκιά φέτος πρώτη χρονιά απαγόρευσης του κυνηγιού!!...
Δεν ξέρω ποιά σαν τι μιλώ, σας Κισαμίτης σαν Δασολόγος, σαν πολιτικός ή σαν απογοητευμένος ...
Οργανώστε σας παρακαλώ την ερχόμενη άνοιξη τον εθελοντικό καθαρισμό των μονοπατιών της Γραμπούσας, είτε την πρώτη μέρα της άνοιξης (21/3), είτε την Πρωτομαγιά είτε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/6) είτε...
Θα είναι χαλάλι ο κόπος και κυρίως άξιος ο ρόλος σας..
Και μην ξεχνάτε να λέτε ότι, αν απο την κρίση βγούμε που βγαίνουμε και σύντομα, ίδιοι, ε, τότε είμαστε άξιοι της τύχης που δεν αναλαμβάνουμε....
ΙΦ*

Δεν υπάρχουν σχόλια: