Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Μετά την επανάσταση του 1821 οι εναπομείναντες Χριστιανοί του Καστελλίου, μη υπάρχοντος ναού ελειτουργούντο εις Άγιον Αντώνιον και Ιερό Ναό Γράς Κεράς υπό Μοναχού και εποπτεύοντος τα κτήματα της Ιεράς μονής Γουβερνέτου.
Πρώτος εφημέριος ετοποθετήθη εις Καστέλλι, ο Ιερεύς Ιωάννης Ανουσάκης μετατεθείς εκ Μεσογείων Κισάμου, κατά το έτος 1850, ο οποίος εκτελούσε και χρέη Αρχιερατικού επιτρόπου εις ολόκληρη την περιοχή. Ούτος ελειτουργούσε με ενοριακό ναό τον τότε μικρό ναίσκο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο. Ούτος συνεκάλεσε σε σύσκεψιν τους κατοίκους της κωμοπόλεως και μετά  ταύτην εσχηματίσθη επιτροπή υπό την προεδρίαν του της οποίας μετέσχον οι κύριοι Ι. Μαρής, Στ. Δαρατσιανός κ.α και επεσκέφθη εις Χανιά διοικητήν-Πασάν της περιφέρειας και ητήσατο την παραχώρησιν του μικρού ναού (νυν Μητροπολιτικού) ο οποίος ευρίσκετο εις την περιουσίαν της οικογένειας Μαρή, και τον οποίον όμως κατείχε Τούρκος, όστις τον είχε μεταβάλει σε σταύλον. Ο Διοικητής Πασάς έχων υπ΄όψιν κάποιαν συνθήκην δια της οποίας εάν Χριστιανικός ναός ο οποίος ευρίσκετο εις την Τουρκικήν κατοχήν καταλαμβάνετο νύχτα υπό των Χριστιανών και αυτομάτως μετεβάλετο σε τόπον Χριστιανικής λατρείας, τότε οι Τούρκοι δεν είχον πλέον κανένα δικαίωμα επ΄αυτού. Τούτο υπέδειξε ο Τούρκος Πασάς στην επιτροπην, και υπεσχέθη συμπαράστασιν. Πράγματι ο ως άνω ιερεύς μετά Χριστιανών κατέλαβαν νύχτα τον Ναόν, ετελεσαν Αγιασμόν και ετοποθέτησαν εικόναν. Τότε κατέφτασε ο μέχρι τότε κάτοχος του Ναού τούρκος επυροβόλησε ενεπιτυχώς εναντίον των χριαστιανών, εδημιουργήθη επεισόδιον και άπαντες ωδηγήθηκαν ενώπιον του Πασά όστις απέδωσε τον Ναό στους Χριστιανούς.
Ιωάννης Δ. Ανουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: