Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ..


 ......Είναι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΟΕΟΒ Χρυσοσκαλίτισσας και της Περιφέρειας Κρήτης.
Ένα έργο που αργεί απελπιστικά, ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο τον Οκτώβριο του 2011. Ένα έργο που θα δώσει μία ανάσα στην περιοχή του "θρυμπόκαμπου" (όπου έχει αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος όγκος των θερμοκηπίων και που αρδεύονται αποκλειστικά και μόνο με την υπάρχουσα γεώτρηση του Βολακιά) του Δήμου Καντάνου - Σελίνου και απλά θα βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας του Δήμου Κισάμου.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ που θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα παρέχει ασφάλεια στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα και θα δώσει την μεγάλη (αλλά όχι ανεξέλεγκτη...βλέπε ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου) αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή είναι η αποκατάσταση των λιμνοδεξαμενών Χρυσοσκαλίτισσας και Αγίων Θεοδώρων.
Βέβαια ο μοναδικός υπεύθυνος που ενώ έχουμε κάποιες ποσότητες νερού να πορευτούμε και να μπορούν να κάνουν δεύτερη καλλιέργεια τα θερμοκήπια (γιατί για δικούς τους λόγους δεν έβγαλαν χρήματα με την πρώτη καλλιέργεια) έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν, αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί που περιμένουν βεδέμα φέτος να μπορούν να ποτίσουν και να βγάλουν κάποιο εισόδημα για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, είναι ο Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας και πιο ειδικά ο πρόεδρος του (Σπερελάκης Ιάκωβος του Μιχαήλ).
Αυτό είναι το συμπέρασμα που έβγαλαν ο Δήμαρχος Κισάμου και οι δύο αντιδήμαρχοι Καστανοπουλάκης και Μουντάκης, σε σύσκεψη που έγινε χθες στον χώρο της ομάδας παραγωγών που είναι πρόεδρος ο Μαρακάκης, μία σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν άνθρωποι από τα Λειβάδια που περίμεναν να ακούσουν τι έχει κάνει ο Δήμος ΜΑΣ για την αποκατάσταση των λ/ξ και ειδικότερα των Αγίων Θεοδώρων που από αυτήν εξαρτάται η επιβίωσή τους. Παρευρέθηκαν και πολλοί κάτοικοι της Χρυσοσκαλίτισσας και πάρα πολλοί ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, ακόμα παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι και των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Σταθάκης - Παρτσαλάκης - Μαρτσάκης), όπως και κάποιοι ωτακουστές που φώναζαν απειλούσαν ψεύδονταν και γενικά απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή που έλεγε την αλήθεια - πρότεινε και έκανε την ενημέρωση να να ξέρουν όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πλειονότητα αυτών είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του ΤΟΕΒ που δημιουργούν προβλήματα και προσωπική μου άποψη επιβιώνουν με την ανοχή και εις βάρος των άλλων ιδιοκτητών θερμοκηπίων και των κατοίκων της περιοχής.
Το να ζητεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Ιναχωρίου από τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ "να παραιτηθεί από ευαισθησία γιατί "ξεράθηκε" ένα θερμοκήπιο και γιατί ψόφησαν 40 πρόβατα ενός κτηνοτρόφου από την δίψα" είναι ο αυτοσκοπός της Δημοτικής Αρχής (όχι στο σύνολό της) και το πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.
Ξεχνούν ότι το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ είναι ΑΙΡΕΤΟ και το εκλέγουν το σύνολο των ιδιοκτητών γης εντός των περιμετρικών ζωνών άρδευσης του Οργανισμού, από τα Λειβάδια μέχρι το Λαφονήσι.
Η απαίτηση ορισμένων παραγωγών, αυτές τις δύσκολες ώρες, να ανοίγουν την παροχή τους οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου και να έχει νερό να κάνουν αυτοί την δουλειά τους και οι άλλοι είτε ιδιοκτήτες θερμοκηπίων ή ελαιοδέντρων να μην έχουν να επιβιώσουν, μόνο ως ΗΛΙΘΙΑ μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν μπορεί ο ένας ιδιοκτήτης θερμοκηπίου με δική του δεξαμενή συλλογής του νερού της βροχής (πράγμα ΠΑΝΤΕΛΩΣ απαραίτητο και το οποίο το προτείναμε σαν Οργανισμός και ενσωματόθηκε στο ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου σαν απαραίτητη προϋπόθεση κατασκευής θερμοκηπίου) να ανοίγει την παροχή του 2" και να την γεμίζει νερό έτσι ώστε αυτός να έχει και οι άλλοι να ξεραθούν. Δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να περιμένει την αστυνόμευση των νερών της περιοχής αποκλειστικά και μόνο από ένα Φορέα και αυτός να μην έχει την συνείδηση να προστατέψει τα δικά του συμφέροντα τα οποία πηγάζουν μέσα από τον Οργανισμό ΤΟΥ που του έφτιαξε το Κράτος για αυτόν και για να καθορίζει την τύχη του μέσω αυτού αυτόνομα , θέλοντας η μία ομάδα παραγωγών να μην δυσαρεστήσει ένα μέλος της άσχετα και αν διαπιστώνει αποδεδειγμένα ότι ζει εις βάρος της ή να κατηγορήσει ένα ανεξάρτητο παραγωγό ό οποίος δρα εις βάρος του συνόλου και των κοινών συμφερόντων.
Παράδειγμα...ανοίχτηκε προεκλογικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ γεώτρηση στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας, σε μία περιοχή που στενάζει, σε μία περιοχή με συγκεκριμένο υδροφόρο ορίζοντα και με τεράστιο κίνδυνο από υπεράντληση, που μπορεί να ξημερώσει μέρα που θα τραβάμε θάλασσα και πάρα πολλοί (τόσο ιδιοκτήτες θερμοκηπίων όσο και κάτοικοι της περιοχής) ζήτησαν ευθύνες από τον ΤΟΕΒ (και από άλλους που είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια να τους λύνουν τα προβλήματα) ο οποίος έκανε το αυτονόητο (αφού πρώτα έλεγξε μέσω υπηρεσιών) και το κοινοποίησε και στον Δήμο Κισάμου.
Αλλά χθες στην σύσκεψη όλοι γνώριζαν και κανένας δεν κάτεχε πράμα...ο Δήμος ότι το γεωτρύπανο αργεί να έρθει, αλλά αύριο θα έρθει (αφού είναι σταθμευμένο λίγα μέτρα μακρύτερα στην ιδιωτική παράνομη γεώτρηση) και ο ιδιώτης ιδιοκτήτης της γεώτρησης να απειλεί τόσο τους Δημοτικούς Συμβούλους όσο και τον Οργανισμό και κατά τα άλλα "τρεις λαλούν και δύο χορεύουν"...η υποκρισία της υποκρισίας.
Το άκρο άωτον όμως του λαϊκισμού είναι όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν μπορεί να καταλάβει που είναι οι υδρομαστεύσεις που τροφοδοτούν με φυσική ροή νερό την περιοχή , αν έχουν άλλο η το ίδιο νερό, εάν μπορούν τα δίκτυα του ΤΟΕΒ να δεχτούν όλη αυτή την ποσότητα το σημερινά υπάρχοντος νερού και το τελευταίο.....να διατάζει τον ΤΟΕΒ να βάλει νερό στην λ/ξ Χρυσοσκαλίτισσας, ενώ ξέρει ότι υπάρχουν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ χαρτιά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης....πως κρατιέμαι και δεν έχω λαλήσει!!!!!!!
Σπερελάκης Ιάκωβος του Μιχαήλ από το Κούνενι Κισάμου και εκλεγμένος Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας


Το παραπάνω κείμενο ήλθε σαν σχόλιο στις σελίδες του sadentrepese και έγινε ανάρτηση μιας και όλοι πρέπει να μαθαίνουν τι συμβαίνει στον δήμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: