Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΑΡΘΡΟ


Για έναν “ιστορικό συμβιβασμό” του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές με δύο μονομάχους στην αρένα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με σίγουρο προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά αλλά με τον κόσμο να συνεχίζει να πιστεύει τις… παπανδρεϊκές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Τα γκάλοπ τελειώνουν σε λίγες ημέρες και από εδώ και στο εξής, εξαιτίας του άθλιου αυτού νόμου των απαγορεύσεων, θα ακούμε κάθε μέρα και μια μπαρούφα. Αλλά, κοντός ψαλμός αλληλούια. Στις 17 Ιουνίου θα γίνει το τελικό ταμείο.
Τα μικρά κόμματα, από το τρίτο και κάτω δηλαδή, ισχυρίζονται ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα να πάει σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συνεργασίες που παλαιότερα είχαν αποκλειστεί αλλά τώρα είναι εθνική ανάγκη να γίνουν. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.
Αν βγει η ΝΔ πρώτη τότε μπορεί ........
... να γίνει κυβέρνηση έστω και με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ξεκάθαρα έχουν δηλώσει υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας με σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Αν, όμως, βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να βρει συμμάχους. Με ποιους όμως, αφού έχει … τσακωθεί με όλους; Με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδύνατο, με το ΚΚΕ σίγουρα όχι, ενώ αμφίβολοι είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λόγω σοβαρών διαφορών σε άλλα θέματα πλην της οικονομίας. Τότε δυστυχώς μπορεί να οδηγηθούμε σε νέο κύκλο ακυβερνησίας.
Όμως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την Ελλάδα. Ή θα αρχίσει να κυβερνιέται αυτή η χώρα και να διαπραγματεύεται με τους ξένους, ή θα βάλει λουκέτο οριστικά και αμετάκλητα.
Έχουμε ξαναγράψει ότι το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών ήταν “συνεργαστείτε”. Σύμφωνα με τα δεδομένα , όπως διαμορφώνονται στη συνέχεια, είναι προφανές ότι ο κόσμος επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά για να συγκροτήσει κυβέρνηση με τη στήριξη κι άλλων δυνάμεων. Άλλωστε απέδειξε ότι μόνον αυτός μπορεί να διαπραγματευτεί με τους ξένους αλλά και να ακουστεί από αυτούς, όπως φάνηκε στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Κι αυτή είναι η λογική εξέλιξη. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και παράλληλα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί με τους ξένους ένα νέο συμβόλαιο. Έχουν καταλάβει και οι ξένοι ότι το πράγμα με την Ελλάδα δεν τραβάει και η κρίση διαχέεται μολύνοντας όλη την Ευρώπη. Επομένως, την επόμενη των εκλογών χωρίς καμιά καθυστέρηση, ο Σαμαράς πρέπει να βρει τους τρόπους να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό, αλλάζοντας βασικούς όρους του Μνημονίου και κυρίως, ανατρέποντας τα πάντα στην Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις που δεν χωράνε άλλες αναβολές.
Αυτό είναι το στοίχημα της ΝΔ και στοίχημα όλης της χώρας. Τέλος πια με το κομματικό κράτος, με τις ρεμούλες, τα σκάνδαλα, την άκρατη φοροδιαφυγή.
Από την άλλη, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάρει μετεκλογικά πάλι τους … δρόμους ή θα συμπεριφερθεί επιτέλους ως υπεύθυνη εθνική πολιτική δύναμη;
Ο λαός επέλεξε στις προηγούμενες εκλογές και κατά τα φαινόμενα θα το επιλέξει και τώρα τον  ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης να πιέζει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Έναν ΣΥΡΙΖΑ όμως που δεν θα διεκδικεί τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ πάνω από τον τάφο του. Αλλά έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει τον μοχλό για τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη ανανέωση και της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής Αριστεράς. Ήδη όπως θα διαβάσετε σε άλλη ανάρτηση ο κ. Δραγασάκης ανοίγει “παράθυρο μετεκλογικής συνεννόησης με σχέδιο SOS για την οικονομία” το οποίο όμως συναντά ισχυρές αντιστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αδιαμφισβήτητα χωρίζουν πολλά την παράταξη του Α. Σαμαρά και την παράταξη του Α. Τσίπρα. Τους ενώνει όμως και κάτι σημαντικό: η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Στο μέλλον μπορούν να τους ενώσουν κι άλλα. Για φανταστείτε μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ με μια ισχυρή εξ αριστερών αντιπολίτευση που θα πιέζει; Κανείς δε θα μπορεί να εφησυχάσει στην Αθήνα και κανείς δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στις Βρυξέλλες. Άλλωστε το μήνυμα το πήραν.
Για ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για να τους αφήσουμε στα χέρια μαθητευόμενων μάγων. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα που θα πάει στους δανειστές μας έχοντας ένα και μόνο σκοπό. Να διασώσει την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: