Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


Μωδαίοι..
Έγινε γνωστή από διάφορα αρχαία νομίσματα, που βρέθηκαν κοντά στο Μάλεμε και τα οποία, εκτός από παράσταση του γενειοφόρου Δία και ταύρου, έφεραν την επιγραφή ΜΩΔΑΙΩΝ. Ο Σβορώνος υπέθεσε ότι ανήκουν σε αρχαία κρητική πόλη, που το όνομα της πρέπει να ήταν Μώδα ή Μωδαία, αλλά δεν αναφέρεται στις γνωστές πηγές. Η θέση της πρέπει να ήταν στο χωριό Μόδι που σώζει το όνομα παραλλαγμένο. Την άποψη του Σβορώνου ήλθε να ενισχύσει μια ανασκαφική έρευνα που έκαμε κοντά στο Μόδι το 1953 ο τότε έφορος αρχαιοτήτων Ν.Πλάτων, γιατί βρήκε επτά Πρωτογεωμετρικούς λαξευτούς τάφους, από τους οποίους δύο είναι θαλαμωτοί, και αγγεία, όπλα σιδηρά, κρατήρες, σκύφους, πυξίδες, πίθους, αμφορείς κλπ. Κτερίσματα, από τα οποία φαίνεται η μορφή του γεωμετρικού πολιτισμού στη Δυτική Κρήτη.
Αντ. Βασσιλάκης


Θολωτός τάφος Μάλεμε

 Ο θολωτός τάφος του Μάλεμε βρίσκεται περίπου 17 χλμ. δυτικά των Χανίων, επί του υψώματος "Καυκάλα". 
Αποκαλύφθηκε τυχαία και συλήθηκε στις αρχές του αιώνα. Το 1943/44, έπεσε βόμβα που προκάλεσε μερική κατάρρευση της στέγης και επίχωση του θαλάμου. 
Ο τάφος ανασκάφηκε το 1966 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κ. Δαβάρα, ενώ το 1970 πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες. 
Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτιστό τάφο, που χρονολογείται στην ΥΜ ΙΙΙ Β περίοδο. Ο ταφικός του θάλαμος, προσεκτικά κτισμένος από ογκόλιθους πωρολίθου και με συνολικό ύψος γύρω στα 4 μ., έχει τετράγωνη κάτοψη και φαίνεται ότι κατέληγε σε πυραμιδοειδή στέγη. Η πρόσβαση σ΄αυτόν γινόταν από μεγάλο δρόμο, μήκους 13,80 μ., τα τοιχώματα του οποίου είχαν επενδυθεί με αδρά εργασμένους λίθους, ενώ λεπτό στρώμα κοκκινωπού επιχρίσματος κάλυπτε το δάπεδο του. 
Με ύψος 2 μ. και πλάτος 1.60 μ. η είσοδος διακρίνεται για το μεγάλο υπέρθυρο της, το ανακουφιστικό τρίγωνο και τους δύο λίθινους όλμους, όπου θα στηριζόταν η ξύλινη πόρτα που θα κάλυπτε το κτιστό φράγμα.
Βάννα Νινιού - Κινδελή, Αγγελική Τσίγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: