Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

...Η Μάχη στο Καστέλλι.
Οι ρίψεις των αλεξιπτωτιστών στον κάμπο του Καστελλιού, που, όπως προαναφέραμε, ήταν οι πρώτοι που έπεσαν σ΄ολάκερη την Κρήτη, άρχισαν στις 8 το πρωί! Είχε προηγηθεί σφοδρός πολυβολισμός στον κάμπο και στα τριγύρω χωριά από τα καταδιωκτικά και τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα, που συνόδευαν τα μεταγωγικά Γιούνκερς. Ο αριθμός των αλεξιπτωτιστών που έπεσαν σ΄αυτήν την περιοχή δεν είναι ακριβώς γνωστός. Η επίσημη ιστορία του στρατού μας, καθώς και ορισμένοι συγγραφείς, ομιλούν για 73 αλεξιπτωτιστές, ενώ άλλοι -η Ένωση Ελευθέρων σκοπευτών Κισάμου;- για 100. Πάντως το τμήμα αυτό βρισκόταν υπό τα διαταγάς του υπολοχαγού Μυέρμπ και άνηκε στο 2ο τάγμα του Συντάγματος εφόδου, το οποίο 15 λεπτά αργότερα άρχισε να προσγειώνεται γύρω από τα Ραπανιανά, κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και ήταν οπλισμένο με βαριά όπλα πεζικού.
ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ
Στο Καστέλλι από πλευράς δικών μας δυνάμεων βρισκόταν το 1ο Σύνταγμα Πεζικού, υπό τον Συνταγματάρχη Παπαδημητρακόπουλο Ιπποκράτη, αποτελούμενο απο 2 τάγματα και ένα λόχο πυροβόλων. Οι στρατιώτες του ήταν οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι και ελάχιστοι μόνο έφεδροι, που είχαν διαφύγει από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο οπλισμός του συντάγματος αποτελείτο από όπλα διαφόρων τύπων και από 5 πυροβόλα Σαίντ-Ετιέν. Το 1ο τάγμα υπό τον Ταγματάρχη Σκορδίλη, κατείχε την ανατολική είσοδο του Καστελλιού, δηλαδή την περιοχή του Παρθενώνα, ενώ το 2ο, υπό τον Ταγματάρχη Κουρκούτη Εμμ. ήταν δυτικά της κωμόπολης.
Οι αλεξιπτωτιστές συγκεντρώθηκαν αμέσως και άρχισαν να βάλλουν με δραστικά πυρά εναντίον του 1ου τάγματος, το οποίο τους συγκράτησε με επιτυχία, μέχρι που κατέφθασαν οι ελεύθεροι σκοπευτές, πράγμα που έγινε σε ελάχιστο χρόνο.
Το πανδαιμόνιο της μάχης, τα πολύχρωμα αλεξίπτωτα και το μουγκρητό των αεροπλάνων ξύπνησαν στις ψυχές των Κισαμιτών, προαιώνιες προγονικές προσταγές που επιτάσσουν θυσία για την προάσπιση της πατρίδας. Οι καστελλιανοί ξεχύνονται στους δρόμους και ζητούν όπλα από τον Σταθμό Χωροφυλακής, από το τάγμα και το Αγρονομείο. Στο Αγρονομείο, καθώς και γράφει ο Ι. Γαλανάκης βρέθηκαν 30 γκράδες και έγινε καβγάς ποιος θα τους πρωτοπάρει. 
Τελικά βρέθηκαν στην πόλη 60 πολίτες οπλοφόροι, με κάθε είδους όπλα έτρεξαν στο πεδίο της Μάχης.
Η Μάχη του καστελιανού κάμπου  υπήρξε σκληρή και δίχως έλεος. Γύρω στις 12 το μεσημέρι σίγησε το Γερμανικό πολυβόλο, το απόσπασμα του υπολοχαγού Μυέρμπ είχε εξουδετερωθεί.
60 αλεξιπτωτιστές νεκροί και 13 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
Δεν ήταν εύκολη νίκη, κερδήθηκε με ηρωισμό και θυσίες...θυσίες πολιτών -ηρώων.
Μαρακάκης Εμμανουήλ
Μαραγκουδάκης Εμμ.
Λιοτσάκης Ευάγγελος
Κοντοπυράκη Αργυρώ
Τσιγκουνάκης Θεμιστοκλής
Λιγοψυχάκης Μιχαήλ
Σιμαιάκης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: