Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η ΚΡΗΤΗ ..ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΙΚΤΗ

Το σενάριο αυτό μόνο φανταστικό δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί, αφού απασχολεί επισήμως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς. 
Το νησί φαίνεται ότι αποκτά διεθνές οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον με σοβαρές γεωστρατηγικές προεκτάσεις. 
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί τη σημαντικότερη “νέα” περιοχή στην Ευρώπη και όχι μόνο, η οποία προστίθεται στην παγκόσμια ενεργειακή “σκακιέρα”. Ο λόγος; Τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που φέρεται ότι διαθέτει κατά μήκος της θαλάσσιας περιοχής στα νότια του νησιού.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, που στην Ελλάδα αγνοήθηκε τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται και επιμένει Κρήτη κρύβει μια δεύτερη Αλάσκα σε ενεργειακά αποθέματα”.
Η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται πλέον και επισήμως με το θέμα μετά την προχθεσινή απόφαση του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην Ελλάδα.
Η απόρρητη έκθεση.
Η “Ν.K.” παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα την απόρρητη μέχρι σήμερα έκθεση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου, σύμφωνα με την οποία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν, όπως υποστηρίζεται, να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα!
Η εισήγηση πρόκειται να παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου στο φόρουμ που διοργανώνει ο “Εconomist“, το εγκυρότερο οικονομικό περιοδικό διεθνώς, παρουσία του (Έλληνα ) πρωθυπουργού αλλά και διεθνών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Ο κ. Φώσκολος πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένες περιοχές κατά μήκος της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης, στις οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από Γάλλους και Νορβηγούς, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν:
1) νοτιοδυτικά της Γαύδου,
2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς),
3) στον κόλπο της Μεσαράς
4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, λεκάνη του Ηροδότου.
Ο καθηγητής κ. Φώσκολος, που είναι και ο επίσημος ερευνητής υδρογονανθράκων της κυβέρνησης του Καναδά, επικαλείται συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία για τα κοιτάσματα της Κρήτης: «Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, θα πρέπει να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρις. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού. 
Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.
Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης θα πρέπει να έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου».
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη αξίζουν....
.. 302 δισ. ευρώ!
Η ποσοτική εκτίμηση των κοιτασμάτων, για τα οποία, όπως επιμένει ο κ. Φώσκολος, έχουν γίνει στο παρελθόν έρευνες από ξένες εταιρείες, σε συνδυασμό με την τρέχουσα εμπορική αξία του φυσικού αερίου, οδηγούν τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συγκεκριμένα οικονομικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να αλλάξει καθολικά η εικόνα της Κρήτης αλλά και της χώρας στο σύνολό της.
“Από το σύνολο των πιθανών 3,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αν αφαιρέσουμε μια ποσότητα 0,75 τρισ. κ.μ. για την απάλειψη εισαγωγής αργού πετρελαίου, για 25 χρόνια προκύπτει μια εξοικονόμηση της τάξης των 223,75 δισ. δολαρίων”, υποστηρίζει, και προχωρώντας ένα βήμα επιχειρεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο σαφή την οικονομική προσέγγισή του.
Συγκεκριμένα, όπως παραθέτει στην εισήγησή του:
1. “Κάθε χρόνο εισάγουμε 146 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, που στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερο από 14,6 δισ. δολάρια.
Αν αυτό το ποσό το πολλαπλασιάσουμε επί 25 έτη, που συνήθως είναι η διάρκεια ζωής των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, τότε το κόστος για τα 3,65 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου θα ανέλθει σε 365 δισ. δολάρια.
Αν αυτή την ποσότητα του αργού πετρελαίου την αντικαταστήσουμε με την ενεργειακά ισοδύναμη ποσότητα φυσικού αερίου ελληνικής προέλευσης, που θα στοιχίζει 7,5 δολάρια/Gj (μέση τιμή 25ετίας), ήτοι 42,64 δολάρια/ισοδύναμο βαρέλι αργού πετρελαίου, τότε θα δαπανήσουμε 155,62 δισ. δολάρια.
Η διαφορά 365 δισ. – 155,62,75 δισ. = 209,38 δισ. δολάρια θα είναι το όφελος από αυτή την αντικατάσταση.
2. Από την αντικατάσταση της εισαγόμενης ποσότητας των 3,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την πανάκριβη τιμή των 12,5 δολαρίων/Gj, με την αντίστοιχη ποσότητα ελληνικής προέλευσης και με κόστος 7,5 δολάρια/Gj (μέσες τιμές 25ετίας), εξοικονομούμε: 3,5 δισ. κ.μ. x 35.315 κυβικά πόδια/κ.μ. = 123.60 δισ. κυβικά πόδια.
Και επειδή κάθε 1.000 κυβικά πόδια ισοδυναμούν με 1 Gj πολλαπλασιάζουμε τα 123,6 δισ. κυβικά πόδια x (12,5 δολάρια/Gj – 7,5 δολάρια/Gj) = 615 εκατ. κέρδος/έτος x 25 έτη = 14,37 δισ. από αυτή την αντικατάσταση.
3. Εκμετάλλευση των υπόλοιπων 2,75 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου που θα διοχετευτούν στην Ευρώπη: 2,75 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου x 35.315 κυβικά πόδια/κ.μ. = 97,116 τρισ. κυβικά πόδια. 
Και επειδή κάθε 1.000 κυβικά πόδια ισοδυναμούν με 1 Gj, πολλαπλασιάζουμε τα 97,116 τρισ. κυβικά πόδια x 7,5 δολάρια/Gj (μέση τιμή 25ετίας) = 728,36 δισ.
Αν πάρουμε το 20% από τα κέρδη των πετρελαϊκών επιχειρήσεων το κράτος θα εισπράξει 145,67 δισ. δολάρια από αυτή την εκμετάλλευση.
4. Θέσεις εργασίας: Τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και 200.000 θέσεις στο δευτερογενή τομέα = 300.000 θέσεις.
300.000 άτομα x 30.000 δολάρια/έτος/άτομο = 9 δισ. δολάρια/έτος.
9 δισ./έτος x 25 έτη = 225 δισ. στα 25 χρόνια.
Αν η φορολογία είναι της τάξης του 30%, το κράτος θα εισπράξει 67,5 δισ. δολάρια από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια ανέρχεται σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια και με βάση την ισοτιμία 1,45 δολάριο/1 ευρώ σε 302 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, ο κ. Φώσκολος στα παραπάνω αστρονομικά για τα ελληνικά δεδομένα ποσά δε συνυπολογίζει, όπως ο ίδιος σημειώνει, «τα κέρδη από την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μήκους 1.000 χιλιομέτρων, με κόστος περίπου 20.000 δολάριο/χιλιόμετρο, ήτοι 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έρχεται ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αναζητούν λύση από την Κρήτη!
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Γηραιά ήπειρος πριν το 2020 θα αντιμετωπίσει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα όχι μόνο με την έλλειψη αργού πετρελαίου, αλλά και από την αδυναμία της Ρωσίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής να ικανοποιήσουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους σε φυσικό αέριο. 
Ο κ. Φώσκολος υποστηρίζει ότι αυτό το κενό μπορεί να το καλύψουν εν μέρει τα νέα κοιτάσματα που θεωρείται ότι υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα ενεργειακά αποθέματα παγκοσμίως σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο:
1) «Αργό πετρέλαιο: Η ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί από το 2005 στα 86 εκατομμύρια βαρέλια.
Από αυτή την ποσότητα διακινούνται στο εμπόριο μόνο τα 42 εκατομμύρια βαρέλια. 
Τα υπόλοιπα 44 εκατομμύρια τα κρατούν για τις ανάγκες τους οι παραγωγικές χώρες.
Από τη διακινούμενη ποσότητα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απορροφούν τα 25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, και η Ευρώπη παίρνει τα 11 εκατομμύρια (BP Statistical Review of World Energy 2010), πέραν των 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών που παράγουν. 
Οι λοιπές χώρες του κόσμου παίρνουν μόνο τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια.
Για αυτό το λόγο η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υπερβεί τα 115 δολάρια/βαρέλι.
Σύμφωνα με το ΙΕΑ 2009, το 2020 η ημερήσια παγκόσμια πετρελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 65 εκατομμύρια βαρέλια, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε αργό πετρέλαιο διότι η διακινούμενη ποσότητα στο ελεύθερο εμπόριο θα είναι λιγότερη των 25 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, ποσότητα που δε θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών των ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας και Ινδίας.
Άρα η Ε.Ε. πολύ πριν το 2020 θα έχει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα που αρχικά θα χτυπήσει τις χώρες PIIGS (Portugal, Ireland, Italy, Greece and Spain). 
Η έλλειψη του αργού πετρελαίου στην Ευρώπη, περίπου 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα αντιστοιχεί ενεργειακά με έλλειψη, περίπου, 620 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος.
2) Φυσικό αέριο: Οι σημερινές ανάγκες της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε, περίπου, 500 δισ. κ.μ./έτος.
Οι μισές ανάγκες καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από τη Ρωσία (150 δισ. κ.μ./έτος) και 90 δισ. κ.μ./έτος από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, κυρίως Αλγερία και Λιβύη (BP Statistical Review of World Energy 2010).
Το 2020 οι ετήσιες ανάγκες της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο θα ανέλθουν σε 725 δισ. κ.μ. Αυτό σημαίνει ότι από κάπου θα πρέπει να προμηθευτούν τα επιπλέον 225 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.
Η αθροιστική ενεργειακή έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανέλθει το 2020 στο ισοδύναμο των, τουλάχιστον, 800 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος.
Αυτή η ποσότητα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ούτε από τη Ρωσία, καίτοι έχει αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 47 τρισ. κ.μ. με ετήσια παραγωγή 600 δισ. κ.μ., διότι τα 2/3 των αποθεμάτων είναι αφιερωμένα για την ικανοποίηση των εσωτερικών της αναγκών, ούτε από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, κυρίως Αλγερία και Λιβύη, επειδή έχουν αθροιστικό σύνολο αποθεμάτων 6,2 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου (BP Statistical Review of World Energy 2010).
Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποκτούν μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης, όπως εκτιμώνται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ και του BEICIP/FRANLAB-IFP της Γαλλίας, διότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα της Ε.Ε. που το 2020 θα ανέλθει στα, περίπου, 850 δισ. κ.μ./έτος, ποσότητα που είναι αδύνατον να καλυφθεί μόνο από το δίδυμο Ρωσίας και Βόρειας Αφρικής (Αλγερίας και Λιβύης).
Με βάση το USGS Technical Report 2010, εκτός από τα ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, που ανέρχονται σε 2,95 τρισ. κ.μ., τα εν δυνάμει και τεχνικώς απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ανέρχονται σε 9,76 τρισ. κ.μ. (345 τρισ. κυβικά πόδια), συν τα αναμενόμενα, κατά τους πολύ μέτριους υπολογισμούς, 1,3 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου της Κύπρου (Semb, 2009).
Επομένως, συνεκτιμώντας τα αποθέματα της ελληνικής λεκάνης του Ηροδότου και αυτών που βρίσκονται νοτίως, νοτιοανατολικά και δυτικά της Κρήτης, τα βεβαιωμένα και εν δυνάμει αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου φτάνουν τα 17,8 τρισ. κ.μ.
Τα αποθέματα αυτά είναι σχεδόν 15 φορές μεγαλύτερα από τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν (1,2 τρισ. κ.μ.), για το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί ο αγωγός Nabucco.
Αν από τα μέχρι σήμερα, εν δυνάμει, αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αφαιρέσουμε τα 4 τρισ. κ.μ. που θα χρειαστούν για τα επόμενα 30 χρόνια η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος και η Ελλάδα, τα υπόλοιπα 14 τρισ. κ.μ. μπορούν να διοχετευτούν στην Ε.Ε. καλύπτοντας τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2020, δηλαδή σε 120 μήνες, για περισσότερο από 35 χρόνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά η “Ν.Κ.” βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να παίρνουν μια πρώτη γεύση από τις ανακοινώσεις του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου στο φόρουμ του “Εconomist”. 
Πάντως ο κ. Φώσκολος δε διστάζει να αποκαλύψει ότι ο σχεδιασμός για την εξόρυξη φυσικού αερίου έχει προσπεράσει την ελληνική κυβέρνηση, αφού παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά παίρνοντας θέσεις μάχης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Τουλάχιστον τέσσερις πετρελαϊκοί κολοσσοί ετοιμάζονται να κερδίσουν μερίδιο από τη νέα “αγορά” που φαίνεται ότι ανοίγεται στα νότια της Κρήτης. Ο καθηγητής θα παρουσιάσει και τις εταιρείες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τις ΕΧΧΟΝ-Μobil, STATOIL, BP και Shell.
Η τελευταία φέρεται μάλιστα να διαθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο στο ελληνικό τμήμα τής επονομαζόμενης λεκάνης του Ηροδότου, δηλαδή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, υπάρχουν κοιτάσματα 300 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.
Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, για την εξόρυξη των κοιτασμάτων είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Ελλάδα, που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.
Ήδη Ισραήλ και Κύπρος προχώρησαν στην οριοθέτηση, με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης να υποστηρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου να ακολουθήσει και η Ελλάδα, που φέρεται να πιέζεται διεθνώς για την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ώστε η Ευρώπη να απαλλαχτεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Φώσκολος πρόκειται να υποστηρίξει στο συνέδριο του “Economist” ότι η Ελλάδα είναι αναγκαίο να αποτελέσει, με βάση την Κρήτη, τη συνέχεια του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Χάιφα του Ισραήλ ή την Κύπρο με προορισμό την καρδιά της Ευρώπης.Δείτε περισσότερα
Από: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: