Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ο ΟΙΚΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Σύμφωνα με την Οδηγία, τα Κράτη μέλη υποχρεώνονται στην λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων. Των οικοτόπων των ειδών και των άγριων ειδών χλωρίδας και πανίδας που αναφέρονται στις Οδηγίες της Ε.Ε, συνεκτιμώντας τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Στους καταλόγους δε αυτούς σημειώνονται οι τύποι οικοτόπων και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που έχουν προτεραιότητα ως προς την λήψη μέτρων προστασίας. Απ΄αυτούς τους οικότοπους "έτυχε" να βρίσκονται στην Κίσαμο......το Ελαφονήσι- το Ακρωτήρι της Γραμβούσας- ο Μπάλος- τα Νησάκια της Ήμερης και Άγριας Γραμβούσας.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
Οι τόποι του δικτύου NATURA 2000 κατά κανόνα δεν αποτελούν τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές. Μέσω όμως του ελέγχου της περιοχής και της προστασία που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον να ενημερώνονται για την αξία της περιοχής, αλλά και να χαίρονται ένα απο τους λίγους εναπομείναντες γήινους παράδεισους μας.
Στην περιοχή του Ελαφονησιού εν αντιθέσει με τις άλλες περιοχές της επαρχίας μας, έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 300.000Ε για την προστασία των αμμοθινών και του κέδρου, από την Ε.Ε οπότε ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ.
Οι παραλίες δε σε αυτές τις περιοχές με τις αμμοθίνες, προστατεύουν την ενδοχώρα από τα έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως τον άνεμο, τις παλίρροιες και τον κυματισμός. Σε αυτές τις περιοχές επικρατούν ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες και έτσι τα είδη των φυτών και των ζώων που διαβιούν εκεί συνήθως εμφανίζονται μόνο σε αυτήν τη ζώνη. Στο Ελαφονήσι υπάρχει βέβαια και το άλλο φανταστικό γεγονός, η σπάνια ροζοπράσινη άμμο, που με πάχος μόλις 3 εκατοστά κινείται γύρω από το νησάκι προσφέροντας μας μια φανταστική ομορφιά. Έ ούτε αυτό μπορεί κάποιος να το καταστρέψει βάζοντας μπουλντόζες και μηχανήματα ....για πιο καλή δουλειά.
Και το σπουδαιότερο φτάνουν οι δικαιολογίες..ότι κάποιοι μπορούν να τα κάνουν καλύτερα.. δυστυχώς όσο περνά ο καιρός το αντίθετο αντιλαμβανόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: