Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

EIKONEΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Λαμαρίνες, γύψο αλλά και αμίαντο φωτογράφισαν οι «Φίλοι του Βυθού»
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Εικόνες ντροπής με βυθισμένα... φορτηγά, λαμαρίνες και μπόλικο γύψο εντός της θάλασσας, αλλά και με κομμάτια αμιάντου, μαζί με μπάζα, διάσπαρτα στην ξηρά αντίκρυσαν έκπληκτα τα μέλη του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού”, που επισκέφθηκαν προχθές την περιοχή του Ορμου Στομίου στον Δήμο Κισάμου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Καραβαράκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «χρειάζεται άμεσα να παρέμβει η πολιτεία, να αποκατασταθεί το περιβάλλον στο σημείο αυτό, να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες. Και δεν ξέρω», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Καραβαράκης, «τη σκοπιμότητα της άδειας, την οποία μαθαίνω ότι έχει δώσει ο κ. Καρούντζος, για να συνεχιστεί η χρήση του χώρου αυτού και να γίνει ακόμα ένα νταμάρι εκεί, με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον».
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Αγώνα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Λαφονησιού και της ευρύτερης περιοχής «Λαφονήσι SOS» καταγγέλλει ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος «δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για δημόσιο διάλογο, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ενημέρωση των πολιτών» για το θέμα της μη έγκρισης μέχρι σήμερα του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Ιναχωρίου.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών διοργανώνει ανοιχτό διάλογο για το θέμα, με τους φορείς και κατοίκους του Νομού Χανίων, «στα πλαίσια μιας σωστής ενημέρωσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα οι κύριοι Κυριάκος Κογχυλάκης και Γιώργος Τσέκος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, θα ανακοινωθούν τα πεπραγμένα των ενεργειών και ο παραπέρα προγραμματισμός των δράσεων της Επιτροπής Αγώνα.
ΟΙ “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ”
Ο κ. Καραβαράκης περιέγραψε στα «Χ.Ν.» όσα αντίκρυσαν τα μέλη του Συλλόγου «που βρεθήκαμε στο Στόμιο, μετά από πρόσκληση του συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Βάθης Κυριάκου Κογχυλάκη, για να διαπιστώσουμε τι κατάσταση επικρατεί στον βυθό της περιοχής, εκεί ακριβώς που είναι το εργοστάσιο γύψου. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Βγάλαμε και αρκετές φωτογραφίες από τον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου, που δείχνουν τον “σεβασμό” που η προηγούμενη διοίκηση του χώρου αυτού, του εργοστασίου, έδειξε για το περιβάλλον. Περιβάλλον που είναι ενταγμένο στο Δίκτυο “Natura 2000”, είναι μια προστατευόμενη περιοχή και έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο».
Ο κ. Καραβαράκης υπογράμμισε ότι «αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα υπολείμματα του αμιάντου, τα οποία είναι σκορπισμένα σε όλη την περιοχή, ακόμα και στη θάλασσα, στην οποία εντοπίσαμε... φορτηγά, λαμαρίνες, γύψο σε μεγάλη έκταση. Η λάσπη και το ίζημα του γύψου είναι διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή. Απ’ ό,τι μπορέσαμε να δούμε και μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, διαπιστώσαμε ότι ενώ πρώτα δεν υπήρχε καθόλου χλωρίδα στη θαλάσσια περιοχή, είχε εξαφανιστεί δηλαδή κάθε μορφή ζωής όσον αφορά τα φύκια και τα άλλα φυτά της θάλασσας, αρχίζουν δειλά - δειλά και ξαναβγαίνουν αυτά, κάτι πολύ ενθαρρυντικό, μια που η φύση με τους μηχανισμούς που έχει μπορεί σιγά - σιγά και επανακάμπτει. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί η φύση σε καμία περίπτωση να κάνει είναι να αποβάλλει τα φορτηγά, τις λαμαρίνες και όλη αυτή τη βρωμιά. Χρειάζεται, λοιπόν, άμεσα να παρέμβει η πολιτεία, να αποκατασταθεί το περιβάλλον στο σημείο αυτό, να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες. Και δεν ξέρω τη σκοπιμότητα της άδειας, την οποία μαθαίνω ότι έχει δώσει ο κ. Καρούντζος για να συνεχιστεί η χρήση του χώρου αυτού και να γίνει ακόμα ένα νταμάρι εκεί, με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Καραβαράκης.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σε χθεσινή της ανακοίνωση για την αυριανή ενημερωτική εκδήλωση η Επιτροπή Αγώνα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Λαφονησιού υπογραμμίζει ότι «στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση της εσπευσμένης παράνομης αδειοδότησης λειτουργίας λατομείου γύψου, στην περιοχή Όρμου Στομίου από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απαιτούμε την άμεση υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου ως έχει κατατεθεί.
Σχετικά με τη μη επαρκή ενημέρωση των πολιτών για τα ως άνω θέματα, ευθύνονται τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων όσο ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για δημόσιο διάλογο, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Ο γενικός γραμματέας επικαλείται και επιδιώκει τη λειτουργία λατομείων γύψου στην περιοχή προκειμένου να εξυπηρετηθούν ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα, γι’ αυτόν τον λόγο 14 μήνες τώρα δεν υπογράφει το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου και κατ’ επέκταση παρεμποδίζει την υπογραφή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του Λαφονησίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: