Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΤΙΑ

Ταξιδεύοντας από τη Βόνιτσα προς τη Λευκάδα και λίγο πριν από αυτή, πάνω σε βραχώδη λόφο υψώνεται το φρούριο του Τεκέ ή κάστρο του Γρίβα. Η πρώτη απόπειρα κατασκευής του έγινε τον Απρίλιο του 1799 όταν ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων προσπάθησε να μετατρέψει σε φρούριο μοναστήρι που βρισκόταν σε αυτό το σημείο και καλούταν τότε Τεκές. (Τεκές στα τούρκικα σημαίνει μοναστήρι από εδώ δε προέρχεται και το όνομα του φρουρίου φρούριο του Τεκέ.) 
Στον μικρό οδηγό που μου έδωσε ο ξενοδόχος γράφει:
"Το μνημείο διατηρείται σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι εύκολα επισκέψιμο. Διατηρούνται αρκετά δωμάτια και αποθήκες σε αρκετά όμως από αυτά οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Από τους πύργους του φρουρίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα."

Δυστυχώς η αλήθεια είναι διαφορετική, το κάστρο είναι μαντρί του διπλανού βοσκού και τα δωμάτια σε άθλια κατάσταση. Κρίμα! Τουλάχιστον ας βγάλουν την ταμπέλα του υπουργείου από εκεί γιατί είναι δυσφήμιση!!! 

Φυσικά αν θέλετε να το επισκεφτείτε, ζητήστε από τον βοσκό να σας εξηγήσει πως θα κλείσετε την βαριά πόρτα, για να μην κυνηγάτε μετά τα κατσίκια στο βουνό!!
Τελικά δεν είμαστε μόνο εμείς είναι και αλλού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: