Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ


"Για μας, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα, στην αξία.
Και μπορούμε. Ναι, γίνεται. Το αποδεικνύουν άνθρωποι, που βρίσκονται καθημερινά ανάμεσά μας. Κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου. Και θα αναφερθώ σε μερικούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, ως παραδείγματα.
Παλαιότερα, το να αναφερθεί κανείς σε επιχειρηματία και σε επιχειρήσεις ήταν ανάθεμα, όχι μόνο για τον Υπουργό, πόσο μάλλον για τον Πρωθυπουργό. Είχε δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Όχι, εγώ ως σοσιαλιστής, θεωρώ θετική την επιχειρηματικότητα, εφόσον είναι υγιής επιχειρηματικότητα.
Και βέβαια, μερικά παραδείγματα θα δώσω, υπάρχουν πολλά ακόμα, εκατοντάδες ακόμα, και δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα, ούτε βεβαίως τα ξέρω όλα. Γι' αυτό, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω κάθε προσπάθεια, για να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που έκαναν αυτή την ωραία προσπάθεια και αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα...
Είναι ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς στην Κρήτη, που έχει πάρει πρώτο παγκόσμιο βραβείο για το ελαιόλαδο που παράγει και βρίσκεται στο ράφι του «Harrods» ως καλλυντικό, ως φάρμακο."
Αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού στο λάδι του συνεταιρισμού της Κριτσάς που βρίσκεται στο ράφι του harrods ως καλλυντικό (!) και ως φάρμακο (!) μας προβλημάτισε κάπως...
Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι πράγματι λάδι από την Κριτσά βρίσκεται στις προθήκες του harrods! Δεν είναι όμως το λάδι του συνεταιρισμού της Κριτσάς, με το γνωστό και βραβευμένο brandname "Κριτσά ΄03" αλλά το ελαιόλαδο "lambda (λ)" της εταιρίας Speiron του επιχειρηματία κ. Γιώργου Κολλιόπουλου! Και βεβαίως δεν πωλείται ως καλλυντικό, ούτε ως φάρμακο, αλλά ως τρόφιμο gourmet!
Πρόκειται για το ελαιόλαδο Lambda (λ). Στην ιστοσελίδα του harrods διαβάζουμε ότι το Lambda (λ) είναι το πιο ακριβό λάδι στο κόσμο με 100$ το λίτρο. Διαβάζουμε επίσης ότι πρόκειται για "εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο, από την Κριτσά περιοχή της Κρήτης, που μπορεί να υπερηφανεύεται για εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα, λεπτή φρουτώδη γεύση... έχει πολύ μικρή οξύτητα, έντονες νότες και μια γεύση, αξεπέραστη. Το λάδι προέρχεται από ελιές φρουτώδειςκορωναίϊκες προερχόμενες από την περιοχή Κριτσά της Κρήτης. Το λάδι εξάγεται με το χέρι και σε ψυχρή πίεση ενώ συσκευάζεται σε ένα πολύ στυλάτο μπουκάλι ενώ πληροφοριακά μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Speiron.»Το μπορείτε να το αγοράσετε στην τιμή των $50 για κάθε μπουκάλι των 500 Lambdaml (με ελάχιστη παραγγελία τα δύο μπουκάλια) ή στα $200 το μπουκάλι που συνοδεύεται από υπογεγραμμένη συσκευασία δώρου."
Οι φωτογραφίες στη σελίδα του harrods αποδεικνύουν ότι το λάδι "λ" βρίσκεται στο ράφι των τροφίμων μαζί με άλλα ελαιόλαδα.
Διπλά λοιπόν λανθασμένη η αποψινή αναφορά του Πρωθυπουργού, αφού ούτε του συνεταιρισμού της Κριτσάς είναι το λάδι (το brand name), αλλά ούτε βρίσκεται στο ράφι του «Harrods» ως καλλυντικό, ως φάρμακο.
Είναι δυνατόν ένας Πρωθυπουργός να δίνει τέτοια ανακριβή παραδείγματα επιχειρηματικότητας σε μια τόσο σημαντική ομιλία, όπως αυτή στη ΔΕΘ; Ποιοι ήταν άραγε αυτοί που του έδωσαν τις εσφαλμένες πληροφορίες και του προετοίμασαν με τέτοια προχειρότητα την ομιλία του;
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: