Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Για την πόλη και τον πολιτισμό

Στο τέλος της χρονιάς που οι απολογισμοί δίνουν και παίρνουν ένας από τους τομείς που για τα Χανιά θα κλείσει μάλλον ελλειμματικά είναι αυτός του πολιτισμού. Το έλλειμμα σίγουρα δεν εντοπίζεται στο πόσα πράγματα γίνονται σ΄αυτή την πόλη. Τομέας που είναι ιδιαίτερα πλούσιος.
Το έλλειμμα εντοπίζεται στο τομέα μιας κεντρικής διοργάνωσης και κυρίως στην διαχείριση των χώρων πολιτισμού. Στο πρώτο κομμάτι το έλλειμμα είναι υπαρκτό αφού ως πόλη, ως νομός, ως τόπος δεν έχουμε καταφέρει να στηρίξουμε και να αναδείξουμε μια διοργάνωση που θα αποτελέσει την σημαία μας. Είναι γεγονός ότι τα Χανιά είναι από τις λίγες περιοχές στην περιφέρεια που γίνονται τόσα πολλά και αξιόλογα πράγματα στο χώρο του πολιτισμού και σε καθημερινή βάση. Όμως γεγονός αποτελεί και η έλλειψη εκείνης της δράσης ή του θέματος που θα λειτουργούσε προωθητικά για τον πολιτισμό και τον τόπο.
Όσον αφορά το δεύτερο έλλειμμα αυτό της διαχείρισης των πραγματικά πολλών χώρων πολιτισμού που διαθέτει η πόλη . Στον τομέα αυτό η απουσία πολιτικής βούλησης σε σχέση με το πώς διαχειριζόμαστε έναν πολιτιστικό χώρο έχει αντικατασταθεί από την κάθε λογής λογιστική επιχειρηματολογία. Έτσι εκεί που θα έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες να ανοίξουν με κάθε τρόπο κάθε κλειστό χώρο δίνοντας τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας φτάσαμε να κυριαρχούν οι κάθε λογής ενοικιάσεις…
Σαφώς και τα δυο παραπάνω σημεία δεν έρχονται να μηδενίσουν καμιά προσπάθεια, είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Έρχονται να καταδείξουν την ανάγκη ενός σχεδίου πολιτιστικής παρέμβασης με στοιχεία αναπτυξιακά. Ενός σχεδίου που θα επενδύσει στον πολιτισμό θεωρώντας ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα από τα πεδία ανάπτυξης του τόπου.

Δημοκρατία και αυτοδιοίκηση

Το τέλος του 2009 βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση σε κατάσταση αναμονής αλλά και αγωνίας καθώς η επερχόμενη αλλαγή τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στο διοικητικό χάρτη αναμένεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες, νέες δυναμικές και φυσικά νέα προβλήματα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Μεγαλύτεροι δήμοι. Νομαρχίες τέλος. Εκλογή περιφερειάρχη. Αυτές είναι κωδικοποιημένα οι αναμενόμενες αλλαγές. Τρεις αλλαγές που στην κωδικοποίηση σίγουρα γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή αλλά στην εξειδίκευση όλοι περιμένουν για να δουν. Αυτό που υπάρχει ως κοινή αγωνία, τουλάχιστον όσων κινούνται στα όρια των μικρών δήμων αλλά και όσων ξέρουν τα αυτοδιοικητικά, είναι το κατά πόσο θα ενισχυθεί ουσιαστικά η δημοκρατία τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στην εφαρμογή τους. Θέματα που αν μη τι άλλο δεν έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, δυστυχώς με ευθύνη και των αυτοδιοικητικών.

Μετανάστες και εμείς

Είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια η συνύπαρξη Χανιωτών και μεταναστών είναι και κατά κανόνα παραμένει αρμονική. Έχοντας πλέον ως κατοίκους αυτός ο τόπος και την δεύτερη γενιά μεταναστών ζει στα πλαίσια της συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Δεν υπάρχουν προβλήματα; Σίγουρα υπάρχουν. Αλλά δεν είναι ο κανόνας που κυριαρχεί στην καθημερινότητα της συνύπαρξης. Κατά κανόνα Χανιώτες και Μετανάστες συνυπάρχουν αρμονικά. Συλλογικότητες, κινήσεις, θεσμοί και μεμονωμένοι πολίτες εδώ και χρόνια εργάζονται μοχθηρά γι΄αυτή την αρμονικότητα. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα αυτή την συνύπαρξη κάποιοι προσπαθούν μεθοδικά να διαταράξουν. Δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών, επίθεση κατά του Στεκιού Μεταναστών, συνθήματα ξενοφοβικά – ρατσιστικά – φασιστικά, επίθεση σε σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή κ.α. συνθέτουν ένα τοπίο που φαίνεται να στήνεται ως τοπίο τρόμου τόσο για τους μετανάστες όσο και για όσους αποφασίζουν να στηρίζουν τόσο τους μετανάστες όσο και την ομαλή ένταξη τους στην τοπική κοινωνία. Είναι δεδομένο ότι οι παραπάνω συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν ούτε τους Χανιώτες ούτε την κοινωνία μας. Είναι επίσης δεδομένο ότι επιβάλλεται τάχιστα ως κοινωνία να πολεμήσουμε και να αποβάλουμε κάθε στοιχείο που δρα με φασιστικά πρότυπα γιατί και η ανοχή είναι ένα είδος συνενοχής. Και κυρίως γιατί το «αυγό του φιδιού» όταν δεν σπας, επωάζεται και μετά είναι αργά.
http://www.pyxida.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=3094
ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: