Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η αρχαία Ρωμαϊκή Κίσαμος καταστράφηκε το 365 μ.Χ απο τον σεισμό των 8 και κάτι Ρίχτερ που ταρακούνησαν συθέμελα την Μεσόγειο και έγινε ανοικτά των Φαλασάρνων. Ήδη απο το 330 μ.Χ η Κρήτη έχει μπει στην πρώτη βυζαντινή περίοδο που κράτησε ως και το 820 μ.Χ περίοδο που σχεδόν ολάκερος ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν Χριστιανοί και λίγοι Εβραίοι.
Σε όποιες φωτογραφίες υπάρχουν απο τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην πόλη της Κισάμου δεν φαίνεται να υπήρχε άλλη εκκλησία εκτός απο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου της πλατείας Τζανακάκη..και μια κατά ομολογία παλαιών κατοίκων της περιοχής, η Αγία Τριάδα που βρισκόταν εντός του Βενετσιάνικου φρουρίου, σήμερα στην θέση της υπάρχει μικρό εικονοστάσι.
Ως και πρόπερσι η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει ενδείξεις για τις κατεστραμμένες εκκλησίες οι οποίες σίγουρα υπήρχαν στην πόλη προ 1669. Το 2018 σε οικόπεδο της πόλης βρέθηκε η πρώτη ισοπεδωμένη εκκλησία που κατά την γνώμη των αρχαιολόγων είναι η πρώτη Βασιλική 4ου αιώνα. (φωτο κάτω) Τριτόκλιτη με περιθρόνιο και δάπεδα απο ψηφιδωτά.
Στην Κίσαμο ο παλαιότερος ναός σήμερα είναι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και ακολουθεί ο Άγιος Σπυρίδωνας του 1865 (λένε οτι κτίστηκε εκ θεμελίων σε μικρότερο ιδιωτικό ναό που άνηκε στην οικογένεια Μαρή) δεν υπάρχει τίποτα παλαιότερος αν και η γη μαρτυρά το αντίθετο (νεκροταφεία παλαιοχριστιανικά σε πολλά σημεία της πόλης) άρα θα έπρεπε να υπήρχαν κάμποσες εκκλησίες ακόμα
  Στον παρακάτω πρόχειρο χάρτη της πόλης βλέπουμε που υπολογίζεται οτι υπήρχαν εκκλησίες βάση των νεκροταφείων, οι σημερινοί ναοί, οι επισκοπικές κατοικίες και η Βασιλική που βρέθηκε το 2018. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: