Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Πήρα ένα e-mail από τον Κυριάκο Ροδουσάκη ο οποίος μου αναφέρει τα εξής στην ανάρτηση μου για την παλαιότερη εφημερίδα της πόλης 
- Η παλαιότερη πάντως εφημερίδα στην Κίσαμο δεν είναι η ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΚΙΣΣΑΜΟΣ, αλλά μια πολύ παλαιότερη, χειρόγραφη  μάλιστα μέσα στην αιματηρή περίοδο τής Επανάστασης τού 1866. Τίτλος ανορθόγραφος  "Ο ΨΗΛΟΡΙΤΗΣ", εφημερίς χειρόγραφος εκδιδομένη άπαξ τής εβδομάδος". Στο τέλος κατέληγε: "Ο εκδότης και χειρογράφος Ν. Δαλμάρος".
Πρόκειται για τον γιατρό παππού τού Τζώρτζη Δαρμάρου πού θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι με το σπίτι και μαγαζί στο άκρο τής ανατολικής πλευράς τής Αγοράς σημερινής Σκαλίδη. Είτε ο εκδότης είχε αλλάξει το όνομα από Δαρμάρος σε Δαλμάρο, είτε τότε η οικογένεια είχε όνομα Δαλμάρος, γεγονός πού ενισχύεται από τον Γάλλο περιηγητή και φυσιοδίφη V. RAULIN, ο οποίος είχε έρθει στην Κρήτη το 1868-1869 και συναντά στο Καστέλλι ένα γιατρό, τον Δαλμάρο, όπως γράφει, ο οποίος τον οδηγεί σε ένα πανδοχείο, πού είχε ένας υποδηματοποιός στο Καστέλλι για να μείνει. Στην εφημερίδα ανέγραφε νέα από την επανάσταση, όπως και εξωτερικά νέα ακόμη και λαϊκές παροιμίες. Η οικογένεια Δαρμάρου καταγόταν από ευγενή οικογένεια των Κυθήρων και η πρώτη της εγκατάσταση ήταν στον Δραπανιά. Ο γιατρός Δαρμάρος εκτός από την εφημερίδα είχε βοηθήσει τους επαναστάτες, ιδιαίτερα περιθάλποντας τραυματίες, στο στρατόπεδο των επαναστατών στο Πάνω Παλαιόκαστρο, ύστερα από τις συγκρούσεις γύρω από το φρούριο τής Κισάμου, όπως αναφέρεται στις αναφορές των οπλαρχηγών, πού βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο στα Χανιά. Την χειρόγραφη εφημερίδα ΨΗΛΟΡΙΤΗΣ  βρήκε, όπως μου είπε ο ίδιος, στα αρχεία τής Ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας στην Παλαιά Βουλή ο ιστοριοδίφης Χανιώτης Λεντάρης Ιωάννης (νομίζω συνταξιούχος διευθυντής ΕΛΤΑ) και την είχε παρουσιάσει στην ετήσια έκδοση τού Δήμου Χανίων "ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ" (2009) όπου είχε και φωτοτυπία τής πρώτης σελίδας τής εφημερίδας το 1867 (με αναγραφή Κρήτη, Επαρχία Κίσαμος 5 Ιανουαρίου 1867 ΦΩΤΟ)  
Στην Βικελαία βιβλιοθήκη τού Ηρακλείου, υπάρχει η εφημερίδα την είχε ανακαλύψει στην εθνολογική Εταιρεία ο γνωστός Ηρακλειώτης δημοσιογράφος Ανδρικάκης Αλέξανδρος, ο οποίος είχε συμπεριλάβει στο ένθετο της εφημερίδας Ηρακλείου ΠΑΤΡΙΣ φωτοτυπίες και περιγραφή της εφημερίδας ΨΗΛΟΡΙΤΗΣ με τον τίτλο: "4 πρωτοσέλιδα των 4 τευχών τής χειρόγραφης εφημερίδας στην Κίσαμο ΨΗΛΟΡΙΤΗΣ", τα παραπάνω είχα περιλάβει στην βιβλιογραφία μου στο Συνέδριο για τη Κίσαμο τον Οκτώβριο τού 2016 και είχα επισημάνει στον πρόλογο την σημασία τής χειρόγραφης εφημερίδας στην Κίσαμο, σε πρώτη δε ευκαιρία θα κοιτάξω στην εθνολογική εταιρεία, η στην Βικελαία να βρω την εφημερίδα.
Σε χαιρετώ και να είσαι πάντα καλά.
Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: