Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΡΤΙΝΙΑΝΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ ΕΝΑΣ ΚΙΣΑΜΙΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Τα στοιχεία από την ζωή και την δράση του Κισσαμίτη επαναστάτη δεν είναι ευρέως γνωστά απλά αναφέρετε σε μερικά έγγραφα της εποχή του 1823 και φυσικά το 1828 όταν ο Σταίην με εντολή Καποδίστρια διόρισε φρούραρχο στο νησί
της Γραμβούσας τον Άγγλο Στόγανεητς, ο οποίος συνέλαβε τους 6 επαναστάτες (πειρατές κατά Καποδίστρια) Μαρτινιανός Περάκης, Γεώργιος Λούπης, Μανώλης Δεικτάκης, Παναγιώτης Καλαισάκης, Μανόλης Κουβαρίτης και Μανόλης Σπανός (Δεικτάκης) και τους μετέφερε στην Μάλτα. Χθες διάβασα μια ανακοίνωση της Στέλλας Αλυγιζάκη με τίτλο "Μαρτινιανός Περάκης Κρητικός επαναστάτης 1821" όπου:
Δεν αναφέρεται πουθενά που γεννήθηκε, πότε και που πέθανε, απλά επιβεβαιώνεται οτι ήταν κληρικός και επαναστάτης, η οικογένεια του ζούσε στον Δραπανιά μαζί με την μητέρα του, πριν τις πάρει από εκεί και τις πάει στο Σέλινο (μάλλον Παλαιόχωρα) όπου διορίστηκε έπαρχος και Λιμενάρχης Σελίνου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η κ. Αλυγιζάκη τον καιρό που ήταν έπαρχος Σελίνου έγιναν 3 προσπάθειες δολοφονίας του από Σφακιανούς (αιτία ήταν το λάδι) με αποτέλεσμα να υποβάλλει την παραίτηση του και να καταφύγει μαζί με την οικογένεια του στην Πελοπόννησο (Άργος 1825-Μονεμβάσια-Ναύπλιο 1826). Το 1927 γίνεται μέλος του Κρητικού συμβουλίου (φώτο φαίνεται η υπογραφή του δεύτερη, πίσω από του Χάλη) και το 1928 βρίσκεται στην Γραμβούσα όπου και συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για άγνωστο πόσο, στην Μάλτα. Τον Ιούλιο του 1828 ο Καποδίστριας παρακαλεί τον διοικητή της Μάλτας Ρείνεκ να αφήσει ελεύθερους τους φυλακισμένους επιβάλλοντας τους χρηματικό πρόστιμο, πράγμα που κάνει ο Ρείνεκ αλλά δεν βρίσκεται ο Μαρτινιανός Περάκης πουθενά (υπολογίζω εννοεί στην φυλακή) για να πληρώσει την αποφυλάκιση του. Αυτή είναι και η τελευταία πληροφορία από τον Κισαμίτη αγωνιστή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: