Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΙΕΣ (ΕΠΑΡΧΙΕΣ) ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ

Η καστελλανία Αποκόρωνα βρίσκεται δυτικά των Χανίων σε απόσταση δεκαπέντε μιλίων από τα παράλια, πάνω σε ένα βουνό με μικρό υψόμετρο, απέναντι από το οχυρό της Σούδας.
Η καστελλανία Κισάμου, την οποίαν οι αρχαίοι έλεγαν Κισαμούπολη, είναι εικοσιπέντε μίλια μακριά από τα Χανιά και προς τα βορειοδυτικά και καταλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από το ακρωτήριο Σπάθα και τις Γραμβούσες.
Η καστελλανία Σελίνου είναι προς νότια ως την θάλασσα, δέκα μίλια μακριά από τα Χανιά προς τα νοτιοανατολικά.
Η καστελλανία Αγίου Νικήτα βρίσκεται πενήντα μίλια μακριά από τα Χανιά και προς τα νοτιοανατολικά.
Η καστελλανία Σφακίων είναι προς τα νότια, σαράντα μίλια μακριά από τα Χανιά. Εκεί αποστέλλεται ένας προβλεπτής που δίνει αναφορά στις Αρχές των Χανίων και εκλέγεται αποκλειστικά από αυτές.
Χωριά της καστελλανίας Κισάμου
Αφράτα, Αϊκό Αέρινο, Αϊκό Αμυγδαλοκεφάλι, Αϊκό Κούνενι (Βάθη), Αϊκό Βοράδω (Πλοκαμιανά), Αρμενοχώριο, Αστράτηγος, Άστρικας, Αφράτα, Σκουτελιώνας, Κακόπετρος, Καλάθενες Γκιτσιανά, Καλάθενες, Ψαθόγιαννος, Καλυβιανή, Καρεργιανή σπηλιά, Καμάρα Κισάμου, Καμάρα, Κοτσιανά, Καμάρα Ροδωπού (Κουμούλι), Κατραμάδο, Κεφάλα των Ρινιέρ, Κριθαρές, Τσικαλαριά Κισάμου, Κουμούλι, Καναβάς, Νταμουλοχώρι, Δρακοδιανά, Απάνω Δραπανιάς, Έλος Περβόλια, Εξωρούματα Ασπριλιάνος, Φτερέ, Φουρνάδω, Γαϊδαρέα, Γαβαλομούρι, Γλώσσα των Δαμιλάδων, Γριμπιλοχώρι, Λαρδάς, Λουσακιές, Μάκρωνας, Απάνω Μαλάθηρος, Κάτω Μαλάθηρος, Μαραθοκεφάλα, Μελισσουργειό, Μεσαύλια, Μεσόγεια Άγιος Γεώργιος, Μονοπλάτανος, Μούλετε, Μουρί Φαλιέρου, Αγία Άννα Μουσουριανά, Νέμπρος, Νέο Χωριό Μεσόγεια, Νησί Κορνάρου, Νησί Σηρικάρι, Νοχιά, Νοπήγια, Απάνω Παλιόκαστρο, Κάτω Παλιόκαστρο, Πανεύφημος, Περιβολάκια, Πηλά, Επισκοπή Αϊστράτηγος, Πλακάλωνα, Πολεμάρχι, Πόρος, Πρινιακό, Πρόδρομος, Ραβδούχα, Ρόκξα, Ροδωπού, Ρούματα Παλιά, Αγία Κυριακή, Άγιοι Πάντες, Σάσαλος, Σκουτελώνας Καπέλο, Σκοτελώνας των Κορνάρων, Σέμπρωνας, Σφακοπηγάδι, Σφηνάρι, Ζυμπραγού, Απάνω Σπηλιά, Κάτω Σπηλιά, Τύλισος, Τοπόλια, Τράχηλος, Βένι, Βρύσες, Απάνω Βουκολιές, Κάτω Βουκολιές, Πέρα Βουκολιές, Βουλγάρω, Βούβες του Μπαρότση, Βούβες των Παπαδόπουλων, Βούβες του Βιάρου.
Σύνολο: 92

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γραψε χρονολογιες

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

1204-1669 Οι Ενετοί έκαναν κάμποσες απογραφές τα χρόνια που ήταν εδώ. Το 1556 και το 1583 έγιναν απογραφες από τον Καστροφύλακα. Πάντως στο παραπάνω κειμενάκι είναι να ανακαλύψουμε πόσα χωριά δεν υπάρχουν τώρα αλλά και αυτά τα παράξενα ονόματα που είχανε ...και ποια ήταν!