Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΚΙΣΑΜΟΣ

Είναι από τις ελάχιστες επιγραφές που υπάρχουν και η μοναδική στο Μουσείο Κισάμου που αναφέρει την λέξη Κίσαμος με ένα c (σ). Για όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν την επιγραφή η οποία βρέθηκε στα νότια της πόλης και έχω ξαναγράψει δίχως όμως να την παρουσιάσω γράφει: 
"Σοφία Γορτυνία Πρεσβυτέρα και αρχισυναγώγισσα* Κισάμου ένθα μνήμη δικαίας εις αιώνα Αμήν"!

*Αρχισυναγώγισσα: Η προϊστάμενος της εβραϊκής συναγωγής, αυτή που διάβαζε στη συναγωγή, το Σαββάτο και τις εορτές, τις περικοπές της Βίβλου, απάγγειλε τις προσευχές και κήρυττε. Η Αρχισυναγώγισσα φρόντιζε επίσης για τα σχετικά με τη δημόσια λατρεία και μεριμνούσε για τη συντήρηση του κτιρίου της συναγωγής. (Το κτήριο της συναγωγής στην πόλη της Κισάμου, δεν έχει βρεθεί ακόμα αν και υπολογίζουν οι αρχαιολόγοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: