Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ...

Οργισμένος αισθάνεται ο Ηρακλειώτης Γιάννης Μανιαδάκης. Η επίσκεψή του στο Φαράγγι της Σαμαριάς δημιούργησε δέος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Όμως οι εικόνες καταστροφής μετέτρεψαντο αίσθημα δέους σε οργή για την εγκατάλειψη στην οποία βρίσκεται ο δρυμός. Προβλήματα που δημιουργούν κινδύνους για όσους περιδιαβαίνουν το φαράγγι, τη στιγμή που απουσιάζει το απαραίτητο προσωπικό ενώ δεν υπάρχει ιατρός.
Την περιγραφή της κατάστασης συνοδεύει με φωτογραφίες ο κ. Μανιαδάκης στις οποίες φαίνεται η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάγκελα, την εγκατάλειψη των πυροσβεστικών φωλιών, την καταστροφή που έχουν υποστεί ξύλινα γεφυράκια, την ελλιπή σήμανση. Όλα αυτά δημιουργούν κινδύνους για τους επισκέπτες. Ο κ. Μανιαδάκης διαπιστώνει ότι αν και δαπανούνται σημαντικά ποσά κάθε έτος για την προώθηση και τη διαφημιση του δρυμού, οι πιο καλοί πρεσβευτές της ομορφιάς του είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες. Άραγε, τι θα λένε αντικρύζοντας αυτή την κατάσταση.
Και αναρωτιέται, τα μεγάλα έσοδα που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ από το εισιτήριο που πληρώνουν οι επισκέπτες που πάνε; Γιατί είναι εμφανές ότι δεν πηγαίνουν στη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του δρυμού.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι
Στις 31 Μαΐου αξιώθηκα και επισκέφθηκα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, το Φαράγγι της Σαμαριάς. Κατά την επίσκεψή μου σε αυτό το μοναδικού φυσικού κάλους τοπίο, απόλαυσα την ποικιλομορφία και το μεγαλείο της φύσης και ένοιωσα έντονα θετικά συναισθήματα, συναισθήματα ψυχικής ευφορίας και αγαλλίασης, καθώς και μια εθνική υπερηφάνεια για τον τόπο μας, ως Έλληνας και ως Κρητικός. Ταυτόχρονα όμως αντίκρισα την παντελή αδιαφορία των υπευθύνων και τη διαχρονική ....
......εγκατάλειψη από την πολιτεία αυτού του εθνικού μας κοσμήματος. Τα παραπάνω θετικά συναισθήματα αντιπάλευαν τα συναισθήματα οργής, αγανάκτησης, λύπης και απελπισίας για την όλη εικόνα και κατάσταση, μια κατάσταση η οποία αφενός μεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη πρόκληση ατυχημάτων, αφετέρου δε πλήττει σημαντικά το τουριστικό προφίλ της χώρας μας, που, κατά τα άλλα, με σθένος υπερασπιζόμαστε.
Σκοπός αυτής της επιστολής είναι η επισήμανση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δρυμός και η ενεργοποίηση των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων, ώστε να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών και να αποκατασταθεί η εικόνα και η φήμη του τοπίου.
Τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που συνάντησα είναι τα εξής:
Σε αρκετά σημεία στο ξυλόσκαλο τα κάγκελα είναι κατεστραμμένα ή δεν υπάρχουν, ενώ σε ένα σημείο, ένα μέρος από το μονοπάτι έχει καταστραφεί (έχει παρασυρθεί) από την ορμή των υδάτων και τις κατολισθήσεις.
Οι πυροσβεστικές φωλιές είναι εγκαταλελειμμένες και σε αθλία κατάσταση, ενώ παντελής είναι η έλλειψη πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του καλοκαιριού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Τα ξύλινα γεφυράκια που είναι εγκατεστημένα σε αρκετά σημεία, κυρίως από το χωριό Σαμαριά και μέχρι το τέλος του φαραγγιού, είναι επικίνδυνα, καθότι είναι πολύ παλιά και στα περισσότερα από αυτά λείπουν αρκετές σανίδες.
Οι συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες απέχουν μακράν του πολιτισμού και της φιλοξενίας που ευαγγελιζόμαστε και χαρακτηρίζονται επιεικώς ως απαράδεκτες.
Η γενική εικόνα εσωτερικά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και απέχει επίσης μακράν του επιθυμητού.
Η σήμανση εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι ελάχιστη, ενώ σε πολλά σημεία το μονοπάτι επισημαίνεται με βέλη φτιαγμένα από ένα απλό κόκκινο spray, όπως αυτά που συναντούμε στους τοίχους.
Η σήμανση ασφαλείας είναι επίσης ελάχιστη.
Το προσωπικό εξυπηρέτησης και ασφαλείας καθώς και μέσα μεταφοράς εκτάκτου ανάγκης (μουλάρια) είναι επίσης ελάχιστα.
Στον οικισμό Σαμαριά φαίνεται να υπήρχε παλαιοτέρα ένα ιατρείο, ενώ κατά την επίσκεψη μου δεν αντιλήφθηκα την ύπαρξη κάποιου γιατρού για την αντιμετώπιση των έκτατων περιστατικών, τα οποία συμβαίνουν καθημερινά λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν στο φαράγγι.
Οι συνημμένες φωτογραφίες δίνουν μια γενική εικόνα της όλης κατάστασης.
 Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα – ελλείψεις, γίνεται επίσης αισθητή και η ανάγκη για την εγκατάσταση τηλέφωνων εκτάκτου ανάγκης, η κατασκευή περισσοτέρων υποδομών ανάπαυσης, εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των επισκεπτών, καθώς και η λειτουργία κυλικείων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό και βεβαίως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω προβλημάτων αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που καθημερινά επισκέπτονται και διασχίζουν φαράγγι, ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος πολλαπλασιάζεται, ενώ η αρνητική εικόνα την οποία αντικρίζουν οι ξένοι επισκέπτες μεταφέρεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αν και δαπανάται ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για την προώθηση και διαφήμιση του δρυμού, αγνοείται παντελώς το γεγονός ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές καλών ή κακών ειδήσεων, οι καλύτεροι διαφημιστές ή δυσφημιστές είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες.
Με δεδομένο επίσης τον πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών και κατά συνέπεια τα έσοδα από το εισιτήριο που πληρώνουν οι επισκέπτες, τα οποία κατά μέσο όρο ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες ευρώ ετησίως, είναι αρκετά όχι μόνο για την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δρυμού, αλλά και για την κατασκευή νέων υποδομών χωρίς να επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός.
Με τα παραπάνω, καλό θα ήταν όπως οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς να επισκεφτούν οι ίδιοι ή εκπρόσωποι αυτών το φαράγγι, ώστε να αποκτήσουν μια ιδίοις όμμασι εικόνα των προβλημάτων του δρυμού. Κατόπιν τούτου να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη δρομολόγηση των απαραίτητων πιστώσεων από τα ίδια τα έσοδα του δρυμού, καθώς και στην αξιοποίηση των προσφερομένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δρυμού και η ασφαλής διέλευση των επισκεπτών, καθώς και να αποκατασταθεί η συνολική εικόνα και το όνομα αυτού του εθνικού μας θησαυρού.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Γιάννης Μανιαδάκης

Από τον Αγώνα της Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: