Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Γράφει ο Γιώργος Πευκιανάκης
Περνάμε καθημερινά δίπλα τους! Χορταριασμένα χωράφια ανασκαμένοι δρόμοι. Η νέα Κίσαμος πάνω στην παλιά, δεκαετίες τώρα επεκτείνεται -Ζούμε ανάμεσα τους, εδώ που η ιστορία τρεις χιλιάδες και πάνω χρόνια συνεχίζεται.
Πόσο  μας αγγίζει ένας πολιτισμός  του οποίου κληρονόμοι και συνεχιστές είμαστε;
Είναι θέμα παιδείας. Εδώ και χρόνια ελλειμματική είναι η παιδεία που παρέχουν τα σχολεία. Ελλειμματικές και οι αξίες της κοινωνίας μας. Απάτη η πολιτική, ενός ψευδεπίγραφου μοντέλου ανάπτυξης και ευημερίας. Χρειαζόμαστε ένα άλλο αυτοσυναίσθημα που να μας επισημάνει τη μηδαμινότητα μας στη σύντομη πορεία της ζωής μας ότι δεν είμαστε εμείς το πάν και ούτε τελειώνει με μας ο κόσμος αυτός ο μικρός αλλά και μέγας κατά τον ποιητή. 
Αυτά και άλλα σκεπτόμουνα την Κυριακή 7 Ιουνίου στην ξενάγηση στις αρχαιότητες της Κισάμου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φιλολογικού Συλλόγου..
Ο εξαίρετος και δραστήριος  αρχαιολόγος Νεκτάριος Πατεράκης είναι ουσιαστικά  ο έχων την ευθύνη και την σφαιρική γνώση όλου του έργου που έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Από κοντά και ο με πολλά ενδιαφέροντα φροντιστής αρχαιοτήτων και αεικίνητος Γιάννης Παπαδάκης. Υπενθυμίζομε ότι η ιστοσελίδα του Γιάννη "sadentrepese" είναι η σύγχρονη εφημερίδα  και η μικρή βιβλιοθήκη των γεγονότων και του πολιτισμού της Κισάμου και όχι μόνο.
Το μουσείο της Κισάμου -ευτυχώς αποκτήσαμε και κάτι ολοκληρωμένο- είναι από τα καλύτερα, μετά από το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου το πρόσφατα ανακατασκευασμένο. Αλλοίμονο σ’όποιο κάνει ότι ταξιδεύει και δεν γνωρίζει τα μουσεία μας!
Μια ξενάγηση με την εμπειρία του Νεκτάριου μας έδωσε σε λίγη ώρα, τη δυνατή αναγκαία ιστορική και αρχαιολογική προσέγγιση ώστε οι ξεναγήσεις σε κάποιους εξωτερικούς χώρους που επισκεφθήκαμε να μας δώσουν πληρέστερη εικόνα.
Σ’αυτό τον τόπο που ζούμε και δραστηριοποιούμεθα  η αρχαιολογική υπηρεσία με όλες τις δυσλειτουργίες που έχει ,αποτέλεσμα ενός γραφειοκρατικού και αναξιόπιστου κράτους, έχει επιτελέσει έργο σημαντικό ως προς την ανάδειξη μέρους της ιστορικής μας κληρονομιάς. Είναι αλήθεια ότι στεκόμαστε πολλές φορές εχθρικά όχι ως προς την αρχαιολογία  αλλά στη διαδικασία- το μπέρδεμα- που επιφυλάσσει για τον ατυχή σύγχρονο συμπολίτη μας, που εμπλέκεται μαζί της. Όμως σαν συνολική αποτίμηση μας έχει δώσει και μας δίνει τη μεγάλη εξ αδιαιρέτου κληρονομιά που χωρίς αυτή δεν νοείται η πατρίδα μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους πέρα από υπηρεσιακά καθήκοντα με φιλότιμο και ζήλο εργάζονται με ανιδιοτέλεια και μας κάνουν κοινωνούς της Ιστορίας και του πολιτισμού μας ευρύτερα.
Έχει  πια αναδειχθεί η υποδομή ενός μεγάλου πολιτισμού  όπως  από τις μέχρι τώρα ανασκαφές μαρτυρείται .
Ζητούμενο είναι  η καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση και μερικές φορές πολλά μπορούν να γίνουν πέρα από ένα δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό 
Έχομε λόγους και πρέπει να αισιοδοξούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: