Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Του κόσμου: Κρήτη Ρουκάκα- Χρυσοπηγή Σητείας   

 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗ
 Αντίδωρο στη γενέθλια γη, θα λέγαμε ότι είναι, το  βιβλίο: 
 «Του κόσμου: Κρήτη –Ρουκάκα –(Χρυσοπηγή Σητείας)» από τον συγγραφέα του, φιλόλογο, Γιώργο Πευκιανάκη, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο.
Το βιβλίο γράφτηκε κατά προτροπή του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού «ο Μπέμπονας», του οποίου η πολιτιστική και γενικά η εξωραιστική προσπάθεια για το χωριό είναι σημαντική εξ αιτίας του δραστήριου διοικητικού συμβουλίου αλλά και των άλλων μελών του του, χωριανών και εκτός του χωριού διαμενόντων
Ο συγγραφέας του βιβλίου με βάση κυρίως τα προσωπικά του βιώματα, με την ιστορική του γνώση, μέσα από βιβλιογραφία, έδωσε το μικρόκοσμο του χωριού και τη μικροιστορία του, που όσο μικρά και ασήμαντα πράγματα και αν φαίνονται δεν παύουν αθροιστικά να προσθέτουν τα ίχνη τους στη μακροιστορία και στην ιστορία του κόσμου. Φωτογραφίες με φυσιογνωμίες πολλές, δείχνουν και ταξιδεύουν στο χρόνο τους πρωταγωνιστές αυτής της μικροιστορίας.
Το βιβλίο διατίθεται από τον πολιτιστικό σύλλογο και τα έσοδα είναι για τους σκοπούς του συλλόγου και ένα μέρος υπέρ της εκκλησίας του χωριού.
 Ο καθένας που θα διαβάσει σελίδες του βιβλίου θα ανασύρει από μέσα του ίδιες εικόνες, καταστάσεις και θα αντικαταστήσει τα ονόματα των προσώπων με  ονόματα δικών του προσώπων, έτσι που θα μπορούσε το βιβλίο να έχει τον τίτλο: Το χωριό μου, το χωριό σου, το χωριό του…
Το βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της 18 Αυγούστου στη Ρουκάκα, στην πλατεία του χωριού, ανάμεσα σε πολύ κόσμο, με παρουσία αρχών και φορέων  από τη Σητεία και την Ιεράπετρα σε μια ωραία εκδήλωση, που είχαν οργανώσει τα μέλη του Συλλόγου ο «Μπέμπονας», άνδρες και γυναίκες με την καθοδήγηση του δραστήριου και χαρισματικού προέδρου Γιάννη Καναβάκη. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους τους χωριανούς μα και στους επισκέπτες.
Το βιβλίο κλείνει με μια μικρή  αναφορά στην Κίσαμο η οποία υπήρξε και τόπος μόνιμης εγκατάστασης του συγγραφέα.
Σε μια εποχή που το χωριό φαίνεται να αργοσβήνει, καιρός να θυμηθούμε ότι υπήρξε το λίκνο του λαικού μας πολιτισμού και αξιών που ξεθώριασαν και πρέπει να τις επαναπροσδιορίσομε. Εξ άλλου οι καιροί επιτακτικά δείχνουν μια κάποια επιστροφή …..Άγνωστο πια μορφή θα έχει αυτή η επιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: