Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Σε σοβαρές καταγγελίες που ενδεχομένως να δίνουν και μία εξήγηση για το πώς συντελέστηκε το οικολογικό έγκλημα στο φοινικόδασος της Πρέβελης, προχώρησε σήμερα με δηλώσεις του στο "Ράδιο Κρήτη" ο Περιφερειάρχης Θανάσης Καρούντζος. Όπως είπε, στο παρελθόν, δόθηκε από πρόγραμμα της ΕΕ, ποσό ύψους 1 εκ. 400.000 ευρώ για έργα πυρανίχνευσης στην Κρήτη, αγοράστηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός με κάμερες και όχι μόνον, το σύστημα εγκαταστάθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς, όπως είπε, υπήρξε άρνηση από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας!!!!
Αυτά διαβάζω στο μπλοκ των "Απόδημων Κρητών" και σκέφτομαι. Τους προηγούμενους τους διώξαμε επειδή ήταν κακοί και άχρηστοι, αυτοί που ήρθαν άραγε τι διόρθωσαν ώστε να γίνουν καλύτεροι; 
-Μάλλον ήταν απροετοίμαστοι και αυτό φαίνεται, φαίνεται περισσότερο επειδή για να δικαιολογηθούν μοιράζουν τις ευθύνες .... τους!!!

Έχει συνέχεια όμως η ιστορία....
Αιχμές, για τον τρόπο δασοπροστασίας της Κρήτης, άφησε μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης Καλούστ Παραγκαμιάν, ζητώντας παραιτήσεις και απολύσεις των υπευθύνων των χθεσινών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε γιατί δεν λειτούργησε το πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας και πρόβλεψης πού έχει τοποθετηθεί στον Πρέβελη όπως και στον Ρούβα, και που κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Κι ακόμα καταφέρθηκε κατά του Δήμου Φοίνικα με σκληρούς χαρακτηρισμούς για εκμετάλλευση μιας περιοχής, με υπεράριθμη δύναμη από την φέρουσα της περιοχής. Σχετικά με την περιοχή του Πρέβελη ο κος Παραγκαμιάν χαρακτήρισε λαθεμένη την επιλογή φύτευσης με πεύκα, που σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στην περιοχή ήταν η πρώτη ύλη για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
ΠΗΓΗ
Αλλά πάλι ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι, .... ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες και θα είναι γρηγορότερη η επαναδημιουργία του φοινικόδασος.
.........σε σαράντα χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: