Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

 Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία των Χανίων η είδηση του θανάτου του δάσκαλου, συγγραφέα και ιστορικού Σταμάτη Αποστολάκη.
Ο Σταμάτης Αποστολάκης, πνευματικός άνθρωπος και μελετητής της ιστορίας και του πολιτισμού ιδιαίτερα της επαρχίας Σελίνου υπήρξε πρότυπο ήθους και κοινωνικής προφοράς. Σεμνός, γλυκομίλητος και απανταχού παρών στα μικρά και στα μεγάλα πνευματικά γεγονότα υπήρξε ο αιώνιος έφηβος της λαϊκής μας παράδοσης, ο πρεσβευτής της Ιστορίας και της Λαογραφίας του Σελίνου....  είχε βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού.
Τον Μάρτιο του 2017 χειροθετήθηκε Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Ήταν Μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), Τακτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Δημιουργίας Ιστορικού Φυσικολαογραφικού Μουσείου Ομαλού και του Ιστορικού Μουσείου Αγίας Ειρήνης.
 
Για πολλά χρόνια δίπλα στον μακαριστό Ειρηναίο αποτύπωνε, έγραφε και κρατούσε τις σημαντικές στιγμές του... το 2019 εκδίδεται και το δοκίμιο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ όπου επιλέγει και σχολιάζει τα μικρά κειμενάκια του Ειρηναίου. 
Παραπάνω η ομιλία του Σταμάτη Αποστολάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Ειρηναίου Γαλανάκη "Επανάσταση των Συνειδήσεων" (Εκδόσεις Ραδάμανθυς), που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 2019 στα Χανιά.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: