Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΣ (καθηγητής φυσικός)

Δίκαιοι  εις τον αιώνα ζώσι…Και η ψυχή αυτών εν αγαθοίς αυλισθήσεται

Πριν λίγες μέρες, ένα απομεσήμερο του Γενάρη που αργοψιχάλιζε συγγενείς, συνάδελφοι, φίλοι και συντοπίτες προπέμψαμε τον Γιώργο Κουνελάκη καθηγητή, Λυκειάρχη, φυσικό, που έφυγε για το άλλο ημισφαίριο της ζωής. Γέννημα θρέμμα Καστελιανός κόσμησε την κοινωνία μας για πολλά χρόνια με την παρουσία και την προσφορά του. Ο Γιώργος την δεκαετία του 1960 υπηρετούσε με ανακατάταξη σαν έφεδρος αξιωματικός των Τ.Ε.Α., που υπήρχαν τότε στην Κίσαμο. Σαν τελειόφοιτος του οκταταξίου Γυμνασίου και  ιδιαίτερα ευφυής περί τα Μαθηματικά, τη δεκαετία αυτή τον βρίσκομε παράλληλα να ασχολείται με φροντιστήριο Μαθηματικών σε παιδιά  του γυμνασίου -Λυκείου που αδυνατούσαν και κυρίως στην περίοδο των ενδοσχολικών εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι εκείνα τα χρόνια το φαινόμενο των φροντιστηρίων δεν είχε την σημερινή γενικευμένη έκταση, εξετάσεις δε γραπτές εφ’ όλης της διδαγμένης ύλης, πραγματοποιούνταν δύο φορές μέσα στο σχολικό έτος: από πρώτη έως 15 Φεβρουαρίου και από 15 έως 30 Ιουνίου
Σαν μαθητές Γυμνασίου τότε είχαμε την καλή τύχη να παρακολουθήσομε τα μαθήματα του, που με τόση μειλιχιότητα και υπομονή προσπαθούσε να μας εξοικειώσει με το μυστήριο των αριθμών, να μας οδηγεί στο δρόμο προς τη λύση και να καταλήγει στη φράση που από αυτόν έμαθα «όπερ έδει δείξαι». Ήταν  αξιοθαύμαστος ο τρόπος που χωρίς όργανα έφτιαχνε τέλεια σχήματα και ειδικά τους τέλειους κύκλους χωρίς διαβήτη….
Ανήσυχο πνεύμα δεν αρκέστηκε σε αυτή την ενασχόληση μόνο. Το 1965 με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γ. Παπανδρεου  δίδει εξετάσεις  με το Ακαδημαϊκό απολυτήριο και εισάγεται στο Φυσιογνωστικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών.
Πτυχιούχος ύστερα από λίγα χρόνια διορίζεται στο νομό Χανίων και και υπηρετεί σε διάφορα σχολεία γυμνάσια και λύκεια Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Καστέλι, από όπου και αφυπηρέτησε σαν Γυμνασιάρχης. Από όπου και αν πέρασε η συνεργασία με συναδέλφους  ήταν πάντα αγαστή, αρμονική, η αγάπη προς τα παιδιά ουσιαστική, η δε διδασκαλία του αποτελεσματική, ώστε το πέρασμα του και η συνεργασία να αποτελεί όμορφη ανάμνηση για όλους.
Παντρεμένος με την εκλεκτή του και αγαπητή σε όλους μας Γεωργία, απέκτησαν τρία καλά παιδιά  τον Μιχάλη, την Μαίρη και το Γιάννη, επιστήμονες που υπηρετούν την εκπαίδευση και τον τραπεζικό χώρο και που με τη σειρά τους με καλούς συντρόφους του χάρισαν τη συνέχεια με καλά εγγόνια. Συγκινητική ήταν η ανάρτηση της Αργυρώς, νύφης του, στο διαδίκτυο. Ο  Γιώργος ήταν ένας άνθρωπος που έδινε αθόρυβα και χωρίς αντάλλαγμα. Φρόντισε γέρους γονείς, αδερφές, ανίψια, όταν χρειάστηκε, πάντα ανοιχτή καρδιά, παράδειγμα ζωής. Η συζήτηση μαζί του σε ηρεμούσε, σε δίδασκε, και πάντα ο χιουμοριστικός του λόγος, και η διήγηση παλιότερων ιστοριών και για γραφικά πρόσωπα έκανε το χρόνο να περνά όμορφα μαζί του. Ήταν ο οργανωτής ωραίων συναντήσεων και συνεστιάσεων μεταξύ φίλων και συναδέλφων σε κάποιο ελεύθερο χρόνο που βρίσκαμε ή σε γιορτές και εκδρομές.
Αυτός ήταν ο Γιώργος ο Κουνελάκης που το φευγιό του συγκίνησε όλους τους περιλειπόμενους όταν τον αφήσαμε να πορεύεται την μακαρία οδό προς την αιωνιότητα πριν λίγες μέρες…
Δεσποτάκη -Πευκιανάκη Ευτυχία
φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: