Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΕΛΙΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΙΣΑΜΟ

Ο γνωστός ερευνητής και γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων κ. Κώστας Χαρτζουλάκης με ανάρτηση στην σελίδα του φέρνει στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά την αξία των αιωνόβιων ελαιόδεντρων της Κισάμου. Αναφέρει λοιπόν
Μεγάλη Ελιά στα Πλοκαμιανά με περίμετρο κορμού στη βάση του 16,20 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 13,99 μ. και διάμετρο 5,10 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 3.670 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Μεγάλη Ελιά στον Αερινό με περίμετρο κορμού στη βάση του 14,50 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 11,15 μ. και διάμετρο 4,70 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 3.350 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Ελιά στη Μαλάθυρο με περίμετρο κορμού στη βάση του 12,80 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 11,10 μ. και διάμετρο 4,17 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.980 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων)
Ελιά στα Ζαχαριανά Λουσακιών (θέση Καμάρια) με περίμετρο κορμού στη βάση του 8,90 μ., στο ύψος του ενός μέτρου 7,70 μ. και διάμετρο 2,83 μ. και εκτιμώμενη ηλικία 2.026 χρόνια (μέθοδος των δακτυλίων).
Μνημεία του πολιτισμού μας που συνήθως εξαφανίζονται από την αδιαφορία μας. Κάθε πληροφορία για ανάλογης ηλικίας ελαιόδεντρα είναι καλοδεχούμενη.
Μήπως πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης τους από τις τοπικές κοινωνίες με την συνεργασία των ιδιοκτητών και των υπεύθυνων για τον πολιτισμό του δήμου; Και βέβαια να ενταχθούν στο δρομολόγιο φυσιολατρικών και περιπατητικών διαδρομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: