Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ

 Μικρογραφίες ναών είναι τα εικονοστάσια, σκόρπια στον ελληνικό χώρο. Στον ελληνικό χώρο που αν τον αναλύσεις, στο τέλος θα μείνουν ένα λιόδεντρο, μια ρίζα αμπέλι κι ένα ξωκλήσι, κατά τον Οδυσσέα Ελύτη και πολλά  βάσανα, θα πρόσθετε η ταπεινότητα μου.
Το εικονοστάσι  στήνεται με πρωτοβουλία συνανθρώπων μας που πραγματοποιούν κάποιο τάμα. Ο λόγος είναι ευχαριστηριακός κυρίως. Ευγνώμονες ευχαριστούν το θεό για τη ζωή τους, τη δημιουργία τους ή τη σωτηρία τους από  μεγάλο κίνδυνο. Ένα μικρό λίθινο κατασκεύασμα με μια τζαμενια πορτούλα. Μέσα ο τιμώμενος ή οι τιμώμενοι Άγιοι. Ένα καντήλι,θυμιατό και λιβάνι.
Σπάνια το καντήλι σβηστό, κάποιος γείτονας, κάποιος περαστικός θα το ανάψει.
Δεν είναι λίγες οι φορές δυστυχώς που τα εικονοστάσια σηματοδοτούν μεγάλα δυστυχήματα.Τότε γίνονται, αν γίνονται μνήμη, προειδοποίηση, προσευχή...
Ούτως ή άλλως δεν παύει να αποτελούν μνημεία του χώρου και της φύσης ενός τόπου.
Στην Κίσαμο, το παλιό Καστέλλι θυμάμαι
Ένα εικονοστάσι στη μεγάλη στροφή στο δρόμο των Καλλεργιανών, κάποιο άλλο στην είσοδο του Καστελλίου μετά τη γέφυρα, όπου σήμερα το μικρό παρκάκι,με την αναγραφή  kissamos...., άλλο ήταν στο δρόμο προς Παρθενώνα στην τρίτη  διασταύρωση,
άλλο μέσα στο φρούριο του Καστελλιου, στην οδό Αρετά και τέλος ένα στην αρχή του δρόμου δυτικά του φρουρίου προς ΣΥΝΚΑ, που σήμερα δεν υπάρχει.
Και αφορμή για όλη αυτή την αναφορά παίρνω από το γεγονός, ότι προχθές 29 Ιουνίου βρεθήκαμε στον καθαγιασμό ενός διακριτικού μικρού και ιεροπρεπούς εικονοστασίου,που ο συντοπίτης μας Κ. Φουρναρακης, τοποθέτησε έξω από την πατρική οικία, αφιερωμένο στους κορυφαίους των Αποστόλων, Πέτρο και Παύλο., απέναντι από το Δημαρχείο Κισάμου.
Ένας ωραίος και ιερός σηματοδότης που θα προβληματίσει τον διαβάτη και αυτό είναι 
το σημαίνον......
Ας είναι  οδηγοί στη ζωή μας οι λόγοι των Των ιερών αυτών Αποστόλων.
Ευτυχία Δεσποτάκη
Το εικονοστάσι του Τιμίου Σταυρού
και η εκκλησία που κτίζεται (Τελωνείο)
Να συμπληρώσω και εγώ για τα εικονοστάσια της πόλης της Κισάμου και απο μια μικρή έρευνα που έκανα, σε αυτά που αναφέρει η αγαπητή Ευτυχία, είναι οτι σ'όλα κάποτε υπήρχε ένας καθωσπρέπει ναός που οι κατακτητές κατέστρεψαν με μανία. Στο φρούριο υπήρχε ο ναός μάλλον καθολικός της Αγίας Τριάδας και στην θέση του υπάρχει εικονοστάσι, στη γειτονιά Πλακούρια υπήρχε η Αγία Μαρίνα, τώρα υπάρχει εικονοστάσι, στο τελωνείο προϋπήρχε ναός του Τιμίου Σταυρού μετά την καταστροφή του έγινε εικονοστάσι για να ξαναγίνει εκκλησία το 1950 του Τιμίου Σταυρού (φωτο). Στην κατηφόρα προς Μαύρο Μώλος υπήρχε ναός της Παναγίας σήμερα υπάρχει εικονοστάσι (Καστανάκη). κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: