Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

Τέλειωσε η καταγραφή τους και περιμένουμε να δούμε πως θα αναδειχτούν τα μονοπάτια της Κισάμου που φυσικά δεν είναι μόνο 14 αλλά πάνω απο 50. Ξεκίνησαν να τα καταγράφουν με την βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων, του ορειβατικού, κατοίκων των χωριών ... μια πολύ ωραία δουλειά που θα έπρεπε βέβαια να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, τότε που τα παλιά καλντερίμια υπήρχαν ακόμα και ένωναν περιοχές χωριά τόπους....και όχι σήμερα που τα διαλύσαμε.
Κρατάω μια επιφύλαξη αν εκτός του ότι θα καταγραφούν και θα μπουν σε οδηγούς θα σηματοδοτηθούν κιόλας αλλά και κάποια παλιά επισκευαστούν ... Δεν ξέρω αν υπάρχουν τα χρήματα για αυτό το τόλμημα. Όπως όλοι ξέρουμε ο πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας πολύ πριν ακόμα φτιαχτούν τέτοιες διαδρομές ήταν ο Κώστας Κουκουράκης. Ο Κώστας όταν ήταν δήμαρχος στα Εννιά Χωριά με την ομάδα του είχε φτιάξει και σηματοδοτήσει πάνω απο 6-7 μονοπάτια απερίγραπτης ομορφιάς. Μάλιστα τα περισσότερα υπάρχουν ακόμα αν και βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση μιας και καμιά δημοτική αρχή απο τότε δεν ενδιαφέρθηκε να τα συντηρήσει ή έστω να τα αναδείξει. Ας ελπίσουμε οτι ήρθε η σειρά τους.
Ευχή όλων να δούμε όλα τα μονοπάτια μας νέα και παλιά σε "λειτουργία" ειδικά αυτά του Λαφονησιού που είναι σε διάλυση και οι υπεύθυνοι κάνουν πως δεν "ξέρουν" που είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: