Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ Η ΩΡΑ

 Δεν έπεσε έξω η πληροφορία που είχα οτι φέτος θα γίνει το καθιερωμένο φεστιβάλ γευσιγνωσίας του Αυγούστου στην πόλη μας. Χθες ανακοινωθηκε απο τον δήμο δίχως βέβαια να βγει η καθιερωμένη αφίσα ακόμα, οτι ο Δήμος Κισάμου θα  διοργανώσει για 13η χρονιά το "Κισσαμίτικο Φεστιβάλ γεύσεων και τέχνης" στην παραλία στον δρόμο δυτικά του γηπέδου... εκεί που γινόταν παλιά.
Το χαιρετίζουμε και μπράβο στον δήμο που ξαναβάζει στο καλαντάρι του ένα φεστιβάλ που με τις παράλληλες εκδηλώσεις θα δώσει ζωή στην πόλη. Βέβαια δεν μπορώ να μην σταθώ στην αλλαγή πάλι της ονομασίας αυτού του θεσμού όσο και του χώρου που έχει καταντήσει -μεταξύ μας- πολύ κουραστικό. Ξεκινήσαμε απο τον Κισσαμίτικο Αύγουστο, επι Φρόσως Σκουλάκη και μετά απο εκεί είχαμε το "Φεστιβάλ Κισσαμίτικης Κουλτούρας" (Σταθάκης) και τώρα το "Κισσαμίτικο Φεστιβάλ γεύσεων και τέχνης" (Μυλωνάκης). Με απλά λόγια όποιος μας παρακολουθεί καταλαβαίνει οτι δεν υπάρχει συνέχεια σε αυτόν τον δήμο, ούτε στα ποιο απλά... άλλαξες το όνομα εσύ, θα το αλλάξω και εγώ... και στην μέση όλοι εμείς να (π)ακολουθούμε αυτές τα "χαζά" τα δικά μου, τα δικά σου... που στην πραγματικότητα δεν είναι κανενός αλλά μόνο δικά μας. Η αλήθεια είναι οτι δεν το περίμενα ούτε και τότε (2015) ούτε και τωρα (2021) ειδικά απο νέους ανθρώπους που ήταν και είναι στο τιμόνι της Κοινωφελούς να μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων. Μάλιστα δεν είναι φέτος μόνο το όνομα που άλλαξε, αλλά ξαναγυρίσαμε στην παραλία μιας και η πλατεία που γινόταν τα τελευταία 4-5 χρόνια ήταν ιδέα του προηγούμενου δημάρχου...
Και φυσικά δεν θέλω να επεκταθώ και στα υπόλοιπα που υπάρχουν και τα αναιρεί η κάθε νέα δημοτική αρχή ξεκινώντας πάντα απο την αρχή με αποτέλεσμα με την εναλλαγή των δημάρχων που έχουμε εδώ να μην ξετελεύει εντελώς τίποτα.
Κρίμα βέβαια γιατί νομίζουν οτι αυτά δεν φαίνονται... και οτι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει...

Υ.Σ Καλώ την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Κισάμου πριν σχεδιάσει την αφίσα της να μην γράψει οτι γίνεται για 13η φορά αλλά για 1η  αυτή εκδήλωση.
Για την ιστορία μιας και μετά απο 50-100 χρόνια θα γελάνε με αυτά είχαμε απο την 2008 πρώτη εκδήλωση ως και το 2014 7η εκδήλωση τον Κισσαμίτικο Αύγουστο (αυτή θα ήταν μια αποδεκτή αλλαγή αν την έκανε η δημοτική αρχή Μυλωνάκη να ξαναγύριζε στο πρώτο όνομα) απο  2015 ως και το 2019 είχαμε το 1ο,2ο,3ο,4ο,5ο Φεστιβάλ Κισσαμίτικης Κουλτούρας, και σήμερα το 1ο Κισσαμίτικο Φεστιβάλ γεύσεων και τέχνης και όχι το 13ο...που είναι και γρουσούζικο μιας και έπρεπε να γίνει πέρυσι αλλά λόγω πανδημίας δεν μπόρεσαν.
Για φαντάσου να αλλάζει κάθε τόσο και ο Κρητικός γάμος ονομασία, η παλαιότερη εκδήλωση της πόλης, ανάλογα με τα κέφια του προέδρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: