Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα στον Κισαμίτικο ορίζοντα... τα Λύκεια της Κισάμου ποτέ δεν είχαν την ανάγκη πριμοδότησης των μαθητών τους, μάλιστα ήταν απο τα καλύτερα επαρχιακά Λύκεια της χώρας με επιτυχίες χρόνια τώρα.. παρά τα χιλιάδες προβλήματα που είχαν και έχουν. Ποτέ δεν ζήτησαν, πλην της καταλληλότητας των σχολείων τίποτα, ούτε χάρες, ούτε βοήθεια, απο κανένα. 
Η μοριοδότηση ή πριμοδότηση των μαθητών των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έγινε στόχος κατόπιν υπόσχεση του υπουργού κ. Διγαλάκη για να ελαφρύνει την κατάσταση στην Κίσαμο, εξαιτίας της απόφασης -καλής ή κακής- να κλείσουν τα δυο σχολεία. Ήταν υπόσχεση που ήρθε πολλές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων και έδωσε ελπίδες σε μια μερίδα μαθητών ειδικά. Μάλιστα αυτή η διαβεβαίωση συνεχίστηκε ως και πριν απο λίγες μέρες που φάνηκαν κάποια σύννεφα στον ορίζοντα .. και δυστυχώς φούντωσε εξαιτίας της γενικής αποτυχίας των παιδιών μας στις πανελλήνιες. Μας το υποσχέθηκαν, μας το ξαναυποσχέθηκαν, είναι αδικία, είναι ντροπή κλπ...
- Τι έχει γίνει τώρα και υπάρχει αυτή η ανησυχία; Τι άλλαξε απο τότε ως και σήμερα και δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα αυτό; 
Από την μια, η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Συντιχάκη είχε απαντήσει "για το ευρύτερο ζήτημα της εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, υπάρχουν οι νόμοι 4186/2013 και 4653/2020 για την εισαγωγή μαθητών πληγεισών περιοχών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους στην ανώτατη εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Αυτό το δικαίωμα έχουν όσοι υποβάλλουν αίτηση - δήλωση σχετική και συμμετέχουν στις πρώτες, μετά το συμβάν, Πανελλαδικές εξετάσεις τακτικής εξεταστικής περιόδου και αφορά την εισαγωγή στο οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή θα πρέπει, όμως, να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία." Ο δήμος απο την άλλη φωνάζει εδώ και καιρό οτι έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχει κηρύξει τον Δήμο σε έκτακτη ανάγκη, μάλιστα το οτι έχει στείλει τον φάκελο στο υπουργείο το διαβεβαιώνει και το το ίδιο... άρα κάτι άλλο συμβαίνει που δεν το λέει ξεκάθαρα καμιά πλευρά ή το λένε και δεν το αντιλαμβανόμαστε. 
 Κάπου άκουσα οτι ο υπουργός δεν το υποσχέθηκε αλλά είπε "θα δούμε" στις συναντήσεις του εδώ στην Κίσαμο, κάπου άκουσα οτι μπορεί να έχουμε στείλει πλήρη φάκελο για την πριμοδότηση των μαθητών μας αλλά όπως ορίζει ο νόμος τα σχολεία μας δεν έκλεισαν τόσες μέρες για να θεωρηθεί χαμένη χρονιά, ακόμα κι αν είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, κάπου άκουσα οτι πλέον είναι πολιτική απόφαση η πριμοδότηση, κλπ. Καθένας λέει λοιπόν κάτι για να δικαιολογήσει τα χαμένα.
Γιατί φτάσαμε λοιπόν εδώ τώρα την ύστατη ώρα να παλεύουμε για κάτι που το θεωρούσαμε δεδομένο; 
- Εγώ σαν πρόεδρος του συλλόγου γονέων θα έλεγα απλά στην υπουργό, αν θα ήθελε βέβαια να με ακούσει, οτι τα παιδιά δεν έφταιξαν σε τίποτα σε αυτήν την τρελή ιστορία, ίσα-ίσα είναι τα θύματα ενός πολιτικού παιχνιδιού που έγινε στην πλάτη τους. Θα της έλεγα οτι ο νόμος μπορεί να λέει οτι δικαιούνται μόνο αυτοί που το σχολείο τους ήταν ένα χρονικό διάστημα κλειστό λόγω ανωτέρας βίας, αλλά εμείς εδώ καταφέραμε μέσα σε 3 μέρες μόνο να αλλάξουμε την συνήθεια χρόνων και να μεταφέρουμε όλα τα παιδιά των σχολείων σε απογευματινή βάρδια άνευ πολλών συζητήσεων. Φυσικά εκεί θα πατούσα και θα της έλεγα οτι πολλοί μαθητές, απο τα ορεινά χωριά ιδιαίτερα, δεν είχαν σχολικό λεωφορείο για πάνω απο 20 μέρες να πηγαινοέρχονται τα βράδια στο σπίτι τους. Το ΚΤΕΛ είναι ένας καλός μάρτυρας... βέβαια όλα αυτά μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα απο τα αυτιά των πολιτικών...  αλλά είναι κρίμα για τα παιδιά που στην ουσία δεν έφταιξαν σε τίποτα.
- Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, ... εξάλλου δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους τους πολιτικούς αυτή η κατάσταση ... να καταλάβουν δηλαδή απο τόσο νωρίς οι μαθητές, τι σημαίνει πολιτική υπόσχεση. 
Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: