Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κισάμου την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και προς το Δημοτικό συμβούλιο Κισάμου με θέμα το Γενικό πολεοδομικό που έχει σταλεί 6-12-2018.
 - Με δεδομένο ότι φτάνουμε στο τέλος της περιόδου διαβούλευσης αυτής της τόσο σημαντικής μελέτης για το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας, η εικόνα που προσωπικά έχω είναι ότι τα δεδομένα της μελέτης δεν είναι γνωστά στην κοινωνία των δημοτικών ενοτήτων Κισάμου και Μηθύμνης. 
Χωρίς να γνωρίζω τον αριθμό των κατατεθειμένων προτάσεων στα πλαίσια της διαβούλευσης, είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει τις προβλέψεις της μελέτης, παρά το γεγονός πως σε πολλές  περιπτώσεις  μπορεί να είναι καθοριστικές για την χρήση των ιδιοκτησιών τους αλλά και την ανάπτυξη του τόπου τους.
Επειδή όμως μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν γίνει κατανοητή και αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, θεωρώ εντελώς απαραίτητο να προγραμματιστούν ενημερωτικές παρουσιάσεις προς το κοινό και γενικά για όλο τον δήμο, αλλά και ανά περιοχή (όπως έγινε έως τώρα μόνο στον Πλάτανο).  Διαφορετικά, δεν μπορεί ένα συμβούλιο να πάρει τόσο σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο χωρίς να το γνωρίζουν οι κάτοικοί του. 
Επειδή το διάστημα διαβούλευσης ήταν επαρκές, θεωρώ ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην μη λήψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης των κατοίκων. Χωρίς να καταλογίζω ευθύνες, κρίνω ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων. Δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο πρόβλημα κάποιοι επιπλέον μήνες καθυστέρηση. Αντίθετα, μεγάλο πρόβλημα θα είναι να ανακαλύπτουν οι πολίτες  σε επόμενο χρόνο κάποια θέματα που διαφωνούν, ή κάποιες ελλείψεις που θα εντόπιζαν  αν γνώριζαν τι προβλέπει η μελέτη, ή κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν, για κάθε χωριό και για κάθε τόπο. Προτιμώ δηλαδή μια εξαντλητική και ουσιαστική διαβούλευση από μια βιαστική (και επί τοις ουσίας κλειστή) διαδικασία, ερήμην ουσιαστικά της τοπικής κοινωνίας.
Να διευκρινίσω, για την αποφυγή παρερμηνειών, ότι:
Θεωρώ πρωτεύων αναπτυξιακό ζήτημα την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση της μελέτης, αλλά όχι χωρίς να την γνωρίζει ο κόσμος.
Θεωρώ ότι είναι ευθύνη όλων μας η αναλυτική ενημέρωση των δημοτών της Κισσάμου για την μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Η έγκριση της μελέτης απαιτεί συνεργασία όλων μας και αν είναι δυνατόν ομοφωνία.
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε συσχέτιση ή εκμετάλλευση του θέματος ενόψει της ερχόμενης προεκλογικής περιόδου. Και σε αυτό το ζήτημα, νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε όλοι σύμφωνοι. 
 Προτείνω λοιπόν, ως δημοτικό συμβούλιο, αφού μελετήσουμε και τον αριθμό των κατατιθεμένων προτάσεων, να αποφασίσουμε μια σειρά οργανωμένων ενημερωτικών παρουσιάσεων προς τους δημότες  και συνολικά και ανά περιοχές. Απαραίτητοι φυσικά θα είναι οι μελετητές, αλλά και οι εποπτεύουσες υπηρεσίες (τουλάχιστον σε μια ενημερωτική παρουσίαση για όλο τον δήμο).
Μυλωνάκης Γεώργιος
Δημοτικός σύμβουλος, Επικεφαλή της παράταξης μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: