Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΧΑΝΙΑ -ΚΙΣΑΜΟΣ 42.300 ΜΕΤΡΑ

Στο παραπάνω βινετάκι της Νέας Τηλεόρασης φαίνεται και εξηγείται που είναι το σημείο που αρχίζουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις στον Νομό Χανίων. Που είναι το σημείο 0 δηλαδή.
Παλιά θα θυμόσαστε τους οδοδείκτες που υπήρχαν αλλά και υπάρχουν ακόμα σε πολλά σημεία του παλιού οδικού δικτύου δείχνοντας τα χιλιόμετρα απο το σημείο 0 ή σημείο αναφοράς.
Οι δείκτες ήταν κατά την αρχαιότητα μαρμάρινες, σήμερα είναι απο απο τσιμέντο και αναγράφεται η χιλιομετρική απόσταση και απο τις δυο πλευρές η ίδια.
Στην αρχαιότητα η σήμανση των οδών αρχίζει από τους Ρωμαϊκούς χρόνους η οποία γινόταν με αυτό τον τρόπο (πάνω σε πέτρα) για να δείχνουν την κατεύθυνση και την απόσταση της Ρώμης. Ο όρος milestone έχει διατηρηθεί στο αγγλικό λεξιλόγιο ως και σήμερα τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Ο παλαιότερος οδοδείκτης στην επαρχία Κισάμου ίσως και ο μοναδικός στην Κρήτη σώζεται στην πλατεία του Ροδοπού όπου δείχνει την απόσταση ως και το ιερό της Θεάς Αρτέμιδος στις Μένιες. 
Στην πόλη μας δυστυχώς με την κατασκευή της νέας εθνική οδού χάθηκαν οι δυο τελευταίοι το 41 χιλιόμετρο και το 42 χιλιόμετρο. Το 42 χιλιόμετρο υπήρχε ως και το 2010 ακριβώς έξω απο το σπίτι του Μπερτίου λίγο μετά το Δημαρχείο. 
Και μιας και μιλάμε για χιλιόμετρα απο το σημείο 0 ως και την πλατεία Τζανακάκη στην πόλη της Κισάμου η απόσταση είναι 42.300 μέτρα λόγο παραπάνω απο τον αυθεντικό Μαραθώνιο 42.195. (βέβαια δια μέσω της παλαιάς οδού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: