Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΕΚΛΕΚΤΟ ΓΟΝΟ ΤΗΣ

Χαίρεται και επαγάλλεται η Εκκλησία της Κισάμου καθώς ο μεγάλος και οικουμενικός Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, την μνήμη του Οποίου εόρτασε σύμπασα η Ορθοδοξία, έλκει την καταγωγή Του από τα μυρωμένα χώματα της, εκ του χωρίου Σηρικαρίου Κισάμου. Εις την γενέτειρα Του, το όμορφο Συρικάρι, ανεγέρθηκε Ι. Προσκυνηματικός Ναός, αφιερωμένος εις την μνήμη Του, τα θυρανοίξια του οποίου τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον παρελθόντα Οκτώβριο.
Οι έντονα δυσμενείς καιρικές συνθήκες των ημερών δεν επέτρεψαν τον εορτασμό εις τον Ναό αυτό, εορτάστηκε όμως σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο Του και τελείται κάθε Δευτέρα Ι. Παράκλησης, ως και εις τον Ι. Προσκυνηματικό Ναό στο Σηρικάρι.
Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, της δε πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή του Αρχιγραμματέως της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Προδρόμου (Ξενάκη), Πρωτοσυγκέλλων, Ηγουμένων, ως και Κληρικών εξ΄ όλης της Κρήτης. Παρά το δριμύ ψύχος και την έντονη βροχόπτωση των ημερών εις το εόρτιο διήμερο συμμετείχαν Μοναστικές Αδελφότητες, Κληρικοί ως και πλήθος προσκυνητών από όλη την Μεγαλόνησο.
Δεκάδες δε, εκατοντάδες άλλοι προσκυνητές που είχαν προγραμματίσει την συμμετοχή των δεν υλοποίησαν το προσκύνημα, λόγω της μεγάλης δυσκολίας του καιρού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος με λόγο μεστό και ζείδωρο αναφέρθηκε εις την ιερά μορφή του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, τον Οποίο ονόμασε: «Άνθρωπο της χάριτος και του ελέους του Θεού».
«Ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός, σημείωσε ο εκλεκτός ομιλητής, αποδέχθηκε τον σταυρό του, τον οποίο δια της προσευχής τον μεταμόρφωσε σε πηγή χάριτος και ευλογίας. Νίκησε τον εξορθολογισμό δια της ασκήσεως και της αγάπης του εις τον Χριστό, εξορθολογισμό που στους καιρούς μας έχει εγκλωβίσει όχι μόνον την κοινωνία μας, αλλά την Ευρώπη στο σύνολο της», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα να μιμηθεί το παράδειγμα Του.
Ακολούθως ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς οι οποίοι «παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λάμπρυναν την ημέρα και μετείχαν της εορτής», ως και όλους τους μετέχοντες του εορτίου διημέρου, σημειώνοντας: «Ο Άγιος Νικηφόρος αποδεικνύει περίτρανα ότι η απάντηση στις αγωνίες, τις δοκιμασίες, τους πόνους και θλίψεις της ζωής δεν είναι η φυγή, η εγκατάλειψη και η απογοήτευση, αλλά ο έμπονος πνευματικός αγώνας, η καρτερία και η υπομονή, αρετές που έλκουν την χάρη του Θεού, γεννούν την αγιότητα και την εν Χριστώ ελευθερία», ευχαριστώντας όσους συμβάλλουν (επωνύμους και ανωνύμους) εις την ολοκλήρωση των εργασιών του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου, δια να ετοιμαστεί δια τα εγκαίνια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: