Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Μέρος V

Μερικές σημαντικές σημειώσεις για τα γεγονότα που έγιναν στην Κίσαμο τον 1962 απο το σχολικό ημερολόγιο του αείμνηστου δασκάλου Παπαδάκη Λευτέρη. Προτομή Αναγνώστη Σκαλίδη
Μάιος 1962 οι προετοιμασίες για την προτομή του Αναγνώστη Σκαλίδη συνεχίζονται.
Στις 23 Μαΐου κρεμάμε μια εικόνα του Σκαλίδη στην γέφυρα του Ταυρωνίτη- είσοδο της επαρχίας.
Στις 25 κάνουμε έρανο στο Καστέλλι για τα έξοδα της τοποθέτησης και των αποκαλυπτηρίων της προτομής.
Στις 26 Μαΐου γίνεται η ταφή των οστών* (του Αναγνώστη Σκαλίδη) στον Άγιο Ιωάννη στα Περβόλια  (ομιλεί ο Βάσος)
27 Μαΐου 1962 απόγευμα Κυριακής, η ιστορική και ανεπανάληπτη σύναξη 5000 ανθρώπων στο Καστέλλι. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σκαλίδη στο τρίστρατο του Αστράτηγου.
Πολιτικοστρατιωτικοί επίσημοι, δικοί μας και ξένοι. Μουσικές. Πλοία πολεμικά στον κόλπο. Λαός. Φορτώθηκαν οι στέγες και τα μπαλκόνια. Γέμισαν οι δρόμοι. Κι η κόρη του Σκαλίδη η Μαριγώ (η Μήτραινα απο τα Περβόλια) με τα παιδόγγονα της. Η μόνη ζωντανή απο τις 7 κόρες και τον γιο του.
Η βιογραφία του Σκαλίδη απο τον τότε πρόεδρο Φιωτάκη Ιωάννη. Έπειτα η ομιλία του Ειρηναίου...Ύμνος Βιβλικός.

* Ο Αναγνώστης Σκαλίδης πέθανε το 1901 στην Αθήνα όπου και ετάφη. Σήμερα η προτομή του είναι κάπου καλά "κρυμμένη" και μακρυά απο τον δρόμο που έχει και το όνομα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: