Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΛΗΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΚΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΟΣ ΤΗΝ 30-12-1922

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ψάχνοντας στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Ηρώον Χωροφυλακής» που εκδόθηκε στα Χανιά  το έτος 1927 από τους Ιωάννη ΦΙΟΡΑΚΗ Ταγματάρχη Χωροφυλακής και Εμμανουήλ ΠΙΤΥΚΑΚΗ Ανθυπομοίραρχο Χωροφυλακής, στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα φονευθέντων, εξαφανισμένων κλπ ανδρών της Χωροφυλακής όλης της Ελλάδας, ως επίσης και κείμενα με τη δράση του Σώματος στη Μικρά Ασία, οι αγώνες του κατά της ληστείας κλπ σε μελέτες και άρθρα.
Από το βιβλίο αυτό επέλεξα για αναδημοσίευση ένα κεφάλαιο του  με τον τίτλο «Αφανείς ήρωες- Ο φόνος ενός Χωροφύλακος» στο οποίο περιγράφεται ή εξόντωση μιας συμμορίας ληστών στην περιοχή της Κισάμου την 30-12-1922 και η δολοφονία από τους ληστές του Χωροφύλακα ΑΝΕΖΑΚΗ Θρασύβουλου του Χρήστου από τους Λάκκους Κυδωνίας.
Αναδημοσιεύω λοιπόν το κείμενο αφού μετέφερα αυτό από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα για καλύτερη κατανόηση του, που έχει ως εξής:
«Ψάχνοντας κάποιος τα αρχεία μιας οποιασδήποτε υπηρεσίας της Χωροφυλακής πολλές φορές διαβάζει στην πρόσοψη των φακέλων τις λέξεις [Η εξόντωση της ληστοσυμμορίας…..] ή [Ο φόνος του Χωροφύλακος…..] ή άλλους παρόμοιους τίτλους.
Και εφ’ όσον από το φάκελο αυτό είναι ανάγκη να γίνει ακόμα κάποια υπηρεσιακή ενέργεια, τραβάει την προσοχή και το ενδιαφέρον, για να πάρει μετά από λίγο τη θέση του
στο βάθος μιας αρχειοθήκης ως άχρηστος πλέον μεταξύ χιλιάδων άλλων υπηρεσιακών εγγράφων.
Και όμως κάθε ένας από τους ξεθωριασμένους από την πολυκαιρία και εγκατάλειψη φακέλους περικλείει και μια μεγάλη  προς την κοινωνία εκδούλευση της Χωροφυλακής, αποτελεί μια ωραία σελίδα της ιστορίας του...
.. Σώματος, και συνήθως πιστοποιεί την προσφορά   ενός ακόμα ευγενούς θύματος στον ιερό βωμό του καθήκοντος. Και με τη φθορά και εξαφάνιση του μόνου αυτού τεκμηρίου, εξαφανίζονται και παραδίδονται στη λήθη και την παντελή άγνοια τόσες ευγενικές πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τους μεταγενέστερους τα ωραιότερα παραδείγματα καλής πίστης στο έργο τους και πιστής εκπλήρωσης των καθηκόντων.
Τις σκέψεις αυτές μου γέννησε η τυχαία ανεύρεση από  όλο τον όγκο των υπηρεσιακών
αρχείων , της υπόθεσης του φόνου του Χωροφύλακα ΑΝΕΖΑΚΗ Θρασύβουλου, και της 
εξόντωσης μιας τριμελούς ληστοσυμμορίας την οποία χάρη της ιστορίας και από σεβασμό προς τη μνήμη του πεσόντα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος οπλίτου, παραθέτω εν συντομία:
Τριμελής ληστοσυμμορία λυμαινόταν  από τις αρχές του έτους 1922 τις επαρχίες Κισάμου και Σελίνου και διέπραττε φόνους, ληστείες, ζωοκλοπές και πολλές άλλες εγκληματικές πράξεις, τρομοκρατώντας δε κυριολεκτικά τους φιλήσυχους κατοίκους των παραπάνω περιφερειών.
Η Χωροφυλακή από την αρχή προέβηκε στη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων, με την ενίσχυση των Σταθμών και με τη συγκρότηση ειδικών μεταβατικών αποσπασμάτων για την καταδίωξη της επικίνδυνης αυτής ληστοσυμμορίας, οπότε κατόπιν δραστήριων ενεργειών το μεταβατικό απόσπασμα της περιφερείας, αφού τέθηκε στα ίχνη των ληστών , κατόρθωσε να τους περικυκλώσει στην οικία του Π.Σ. (στοιχεία διαθέσιμα) σε κάποιο συνοικισμό της επαρχίας Κισάμου την 30 Δεκεμβρίου του 1922.                                             Οι ληστές αφού αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, αποπειράθηκαν να σωθούν και τράπηκαν σε φυγή, μόλις όμως προχώρησαν περί τα τριακόσια μέτρα, έπεσαν σε ενέδρα του αποσπάσματος, που αποτελείτο από έναν υπενωμοτάρχη, τον Χωροφύλακα ΑΝΕΖΑΚΗ Θρασύβουλο και δύο ακόμα Χωροφύλακες, λόγω όμως του ότι το έδαφος ήταν δασώδες και από το θόρυβο που έκανε χείμαρρος που έτρεχε εκεί κοντά, τόσο οι ληστές όσο και οι Χωροφύλακες δεν αντελήφθησαν ο ένας τον άλλο παρά μόνο όταν βρέθηκαν σε απόσταση 25-30 βημάτων.
Οι Χωροφύλακες που αποτελούσαν την ενέδρα μόλις αντιλήφθηκαν τους ληστές, διέταξαν  αυτούς να παραδοθούν, οι ληστές όμως αντί απάντησης οχυρώθηκαν σε παρακείμενους βράχους και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των ανδρών της Χωροφυλακής οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά και έτσι έλαβε χώρα συμπλοκή που διάρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με του πρώτους πυροβολισμούς τραυματίζεται ο Χωροφύλακας ΑΝΕΖΑΚΗΣ Θρασύβουλος στο δάκτυλο του αριστερού χεριού, πλην όμως εξακολουθεί να μάχεται με μεγάλο πείσμα, μέχρις ότου αφού κτυπήθηκε καίρια από δεύτερη σφαίρα έπεσε νεκρός. 
Εκτός από το αίσθημα του καθήκοντος χάριν του οποίου οι τέσσερις αυτοί άνδρες διακινδύνευσαν προφανώς την ζωή τους, γεννάται ήδη στις ψυχές των λοιπών συναδέλφων του σκοτωμένου και το αίσθημα της εκδίκησης. Τα πυρά τους γίνονται σφοδρότερα και ευστοχότερα και μετά από λίγο οι δύο από τους ληστές σκοτώνονται, για να πέσει νεκρός μετά από λίγο και ο τελευταίος απ’  αυτούς.
Έτσι αυτή η ληστοσυμμορία η οποία ήταν μια αληθινή μάστιγα των δύο δυτικότερων επαρχιών της Κρήτης, τερμάτισε την κακούργο δράση της, η κοινωνία απηλλάγη δια παντός από ένα διαρκή και φοβερό εφιάλτη, ενώ η Χωροφυλακή ανέγραψε στο πλούσιο Πάνθεον των Ηρώων της ένα ακόμα όνομα, του Χωροφύλακα ΑΝΕΖΑΚΗ Θρασύβουλου.»
                                                                                            Χανιά Ιανουάριος 1927
                                                                                          Εμμανουήλ ΠΙΤΥΚΑΚΗΣ 
                                                                                                 Ανθυπομοίραρχος 
Για την αντιγραφή
Μανόλης Σπανουδάκης
Γερακιανά Κισάμου
Τηλ. 6944471858
email : emspanudakis@yahoo.gr

Στη φωτογραφία καταδιωκτικό απόσπασμα της Χωροφυλακής την εποχή εκείνη ενώ έχει συλλάβει δύο ληστές. Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα anopolis72000.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: