Την Κρήτη επισκέπτονται από 13-20/10/2014 29 φοιτητές με τους καθηγητές τους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας για ενημέρωση σε θέματα διαχείρισης νερού και προστασίας των εδαφών. Στις 14/10/2015 επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου στα Χανιά και ενημερώθηκαν από το Δρ. Γ. Ψαρρά για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του Ινστιτούτου και από τον επιστημονικό συνεργάτη Κων. Χαρτζουλάκη για την διαχείριση του νερού στη Κρήτη.
Στη συνέχεια συνοδευόμενοι από τον κ. Χαρτζουλάκη επισκέφθηκαν αρδευόμενους αγρούς με ελιές, πορτοκαλιές και αβοκάντο στο Δ. Πλατανιά και συζήτησαν με τους παραγωγούς για την άρδευση και την διαχείριση του εδάφους. Στη Κίσσαμο επισκέφτηκαν θερμοκήπιο βιολογικής καλλιέργειας αγγουριού στη Γραμβούσα, που συγκεντρώνει το νερό της βροχής από την οροφή του θερμοκηπίου και το χρησιμοποιεί για άρδευση, αλλά και συμβατική καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκήπιο στη περιοχή Φαλάσαρνα. Επίσης ενημερώθηκαν για τα προβλήματα έλλειψης νερού και υποβάθμισης των εδαφών, αλλά κα την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
Στη Κίσαμο απόλαυσαν ένα γεύμα με αποκλειστικά κρητική κουζίνα (ψωμί με λάδι, σαλάτα, μπάμιες με πατάτες, γίγαντες στο φούρνο με ντομάτα, σφακιανό γιαχνί, χορτοκαλίτσουνα, τσικουδιά) και στην συνέχεια επισκέφτηκαν και μια πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Το ενδιαφέρον τους (φάνηκε από την προτίμησή τους στο ψωμί με λάδι στο γεύμα) επιβεβαιώθηκε με την αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου.
Στη συνέχεια συνοδευόμενοι από τον κ. Χαρτζουλάκη επισκέφθηκαν αρδευόμενους αγρούς με ελιές, πορτοκαλιές και αβοκάντο στο Δ. Πλατανιά και συζήτησαν με τους παραγωγούς για την άρδευση και την διαχείριση του εδάφους. Στη Κίσσαμο επισκέφτηκαν θερμοκήπιο βιολογικής καλλιέργειας αγγουριού στη Γραμβούσα, που συγκεντρώνει το νερό της βροχής από την οροφή του θερμοκηπίου και το χρησιμοποιεί για άρδευση, αλλά και συμβατική καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκήπιο στη περιοχή Φαλάσαρνα. Επίσης ενημερώθηκαν για τα προβλήματα έλλειψης νερού και υποβάθμισης των εδαφών, αλλά κα την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
Στη Κίσαμο απόλαυσαν ένα γεύμα με αποκλειστικά κρητική κουζίνα (ψωμί με λάδι, σαλάτα, μπάμιες με πατάτες, γίγαντες στο φούρνο με ντομάτα, σφακιανό γιαχνί, χορτοκαλίτσουνα, τσικουδιά) και στην συνέχεια επισκέφτηκαν και μια πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Το ενδιαφέρον τους (φάνηκε από την προτίμησή τους στο ψωμί με λάδι στο γεύμα) επιβεβαιώθηκε με την αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου