Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ

Από το Ημερολόγιο του Μανούσου Κούνδουρου και από τα Πρακτικά της Προς Παρασκευήν Σχεδίου Πολιτεύματος Δεκαεξαμελούς Επιτροπής – 1899:
Ο Μανούσος Κούνδουρος σημειώνει στο Ημερολόγιό του:
 «Tο εθνικόν γεγονός συνεπληρώθη. Ο Πρίγκηψ Γεώργιος της Ελλάδος κατήλθε σήμερον ενταύθα με τον τίτλον του Υπάτου Αρμοστού των Δυνάμεων, αλλά κατ' ουσίαν ως αντιβασιλεύς. Οι ναύαρχοι των τεσσάρων Δυνάμεων Ποττιέ, Νόελ, Μπετόλλο και Σκρίδλωφ, τον υπεδέχθησαν εν Σούδα. Στρατός δε διεθνής παρατεταγμένος και πλήθος Κρητών εχαιρέτιζε μετ' ενθουσιασμού την είσοδον από Σούδας μέχρι Χανίων, ένθα εψάλη δοξολογία εν των Ναώ των Εισοδίων επί τη αισία αφίξει και τη απελευθερώσει της νήσου. Ο Πρόεδρος του συμβουλίου των ναυάρχων Ποττιέ, Γάλλος ναύαρχος, τω παρέδωκεν επισήμως εντός του Διοικητηρίου των Χανίων και ενώπιον των λοιπών ναυάρχων την υπερτάτην διοίκησιν της νήσου. Κρητική δε σημαία υψωθείσα την στιγμήν ταύτην εχαιρετίσθη διά κανονιοβολισμών, υπό των έξωθι του λιμένος ηγκυροβολημένων ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων. Ο τύπος της είναι: χωρίζεται διά λευκού σταυρού, ως η ελληνική σημαία, εις τέσσαρα μέρη, εξ ων τα τρία κυανά, το δε άνω, το προς τον κοντόν, είναι ερυθρόν, εις το μέσον του οποίου υπάρχει αστήρ λευκός· τούτου μία εκ των ακτίνων, η προς τα κάτω, είναι μακροτέρα».
Πρακτικά της Προς Παρασκευήν Σχεδίου Πολιτεύματος
Δεκαεξαμελούς Επιτροπής 1899
Πρακτικόν 2/1-1-1899
Ιδιαιτέρας συνεδριάσεως της προς Σύνταξιν Σχεδίου Πολιτεύματος Επιτροπής.
Άρθρον τρίτον
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας είναι κυανή διαιρουμένη διά λευκού σταυρού εις 4 ίσα ορθογώνια, εξ ων το ανώτερον παρά τον ιστόν ερυθρόν φέρον εν τω μέσω αστέρα με 5 ακτίνας.
Πρακτικόν 3/2-1-1899
Ιδιαιτέρας συνεδριάσεως της προς Σύνταξιν Σχεδίου Πολιτεύματος Επιτροπής..
Αναγινώσκεται είτα το άρθρον 3ον έχον ούτως:
Άρθρον 3. Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας είναι κυανή διαιρουμένη διά λευκού σταυρού εις 4 ίσα ορθογώνια, εξ ων το ανώτερον παρά τον ιστόν ερυθρόν φέρον εν τω μέσω αστέρα λευκόν με πέντε ακτίνας.
Τινές προτείνουν να συγχωνευθή τούτο εις το α' άρθρον.
Ο κ. Πολογεώργης προτείνει να προστεθή ότι η μία των 5 ακτίνων θα είναι διπλασία των άλλων, ο δε κ. Βενιζέλος ότι συμβολίζει τον αστέρα της Βηθλεέμ κατά την απόφασιν των πρεσβευτών.
Ας σημειωθεί ότι στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης φυλάσσεται η γνήσια σημαία εποχής της Κρητικής Πολιτείας, με τα στοιχεία που περιγράφονται στα ανωτέρω αποσπάσματα.
Ζαχαρένια Σημανδηράκη,
προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Κρήτης
Πηγή
Άρα αυτή είναι η σημαία της Κρητικής πολιτείας και ας το χωνέψουμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: