Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ

Διαβάζοντας τις δηλώσεις των εκλεκτών μας στην τοπική εφημερίδα σχετικά με τον νέο αρχαιολογικό χώρο στα Φαλάσαρνα ..κατάλαβα ποιοι πάνε για ψηφαλάκια και ποιοι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κατάσταση... Καμιά αμφιβολία δεν πρέπει λοιπόν να έχουμε, ούτε πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί βρισκόμαστε σε αυτό χάλι μας.... καμιά!!! Κάποτε όταν ο Αντ. Σχετάκης προχωρούσε σε προγραμματική σύμβαση με την αρχαιολογία για την πόλη της Κισάμου ήξερε...το αυτό διαπιστώνω και στα λόγια του Κωστή.. από εκεί και πέρα η κατάσταση ξεφεύγει και πάει στα ψηφαλάκια και στις υποχρεώσεις, όμως έτσι δεν αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις και το γιατί όλοι το ξέρουμε...

3 σχόλια:

dom.n.an είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟ "ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

διαβάζοντας τα σχόλιά σας των τελευταίων ημερών (1. http://sadentrepese.blogspot.gr/2013/09/blog-post_8857.html, 2. http://sadentrepese.blogspot.gr/2013/09/blog-post_5459.html, 3. το παραπάνω σχόλιό σας)

με λιγα λόγια σας απαντώ:

ουδείς πολίτης δικαιούται αυτόκλητος να ανακηρύσσει αρχαιολογικό χώρο στις περιουσίες αλλονών επώνυμα ή ανώνυμα. Αν είστε πολύ φανατικός όμως, θα μπορούσατε αν θέλετε να επιχειρήσετε να ανακηρύξετε το σπίτι σας!! Ως γνωστόν, κατά τον νόμο για την κήρυξη ενός αρχαιολογικού χώρου αποφασίζει ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού λαμβάνοντας υπόψιν τις προτάσεις της αρχαιολογίας.

Στην δική μας περίπτωση δεν υπάρχει «αρχαιολογικός χώρος» (μιας και δεν είναι «ο χώρος στον οποίο υπάρχουν αρχαία» αλλά θα ήταν μια καθορισμένη περιοχή αυξημένης προστασίας). Επίσης η λέξη υδραγωγείο είναι υπερβολική για τον μακρύ τοίχο και τα 250m του. Πρόκειται απλά για το υπόλειμμα ενός πέτρινου αγωγού μεταφοράς νερού. Έχετε δει πραγματικό υδραγωγείο Ρωμαϊκής εποχής πως είναι; Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα αρχαία ένθεν κι ένθεν και μάλιστα σε μια απόσταση 50 μέτρων!! Όπως καθείς καταλαβαίνει κατ΄ αναλογία με την σημερινή εποχή όπου μεταφέρεται νερό σε τεράστιες αποστάσεις, χωρίς να σημαίνει ότι ο αγωγός περνάει μέσα από οικισμούς αναγκαστικά. Πέραν τούτου έτερα ευρήματα ελάχιστα (χωρίς να έχει πει κανείς με βεβαιότητα την αληθινή περίοδο κατασκευής τους) και από κει και πέρα θεωρίες!
Σύμφωνα με το νόμο τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να είναι επαρκή και σημαντικά ώστε να δικαιολογείται ο ορισμός νέου αρχαιολογικού χώρου (παραδείγματος χάριν ευρήματα συμβατά με έναν Παρθενώνα, μια Φαιστό, μια Κνωσσό). Όπως επίσης όποιος διαβάσει τον νόμο λέει καθαρά ότι η προσωρινή οριοθέτηση γίνεται μέχρι να οριοθετηθεί ο μόνιμος αρχαιολογικός χώρος που εξυπακούεται ότι θα έχει ζώνες Α, Β ή και ΑΒ μιας και ήδη όλη η περιοχή είναι υπό την γενική εποπτεία της υπηρεσίας. Δηλαδή είναι νομοτελειακή εξέλιξη που θα έρθει αργά ή γρήγορα υποχρεωτικώς. Και προς τι τόση βιασύνη λοιπόν κύριοι; Μετά από 30 και όχι 20 χρόνια; Αν ήταν τόσο σημαντικά τα ευρήματα γιατί δεν έκαναν κάτι τόσα χρόνια; Ή μήπως το «έψαχναν;» Καμιά ουσιαστική έρευνα! Επιστημονική έρευνα που να παρουσιάζει τεκμήρια και όχι θεωρίες!

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι κάποιοι θα ενδιαφέρονταν να υπάρξουν Α και Β ζώνες για να υποβαθμιστεί η αξία της περιοχής και έτσι να αποκτήσουν άφθονη και φθηνή γη. Γη υψηλής τουριστικής αξίας. Εν προκειμένω λοιπόν εσείς με τίνος το μέρος είστε;

Όταν πρόκειται για τόσο μεγάλα και σοβαρά θέματα, αυτοί που χειρίζονται το δημόσιο λόγο οφείλουν να σέβονται τους συμπολίτες τους και εν πάσει περιπτώσει υπάρχει η συντεταγμένη πολιτεία που ασκεί υπεύθυνη πολιτική .

Δομινίκη Ν. Ανουσάκη

(το κείμενο θα αναρτηθεί και στο Φόρουμ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου)

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Το ίδιο λέμε αλλά εσείς με πιο πολλά λόγια....Η θέση είναι αρχαιολογική και φυσικά μια οριοθέτηση της στα όρια του τοίχους που λέτε δεν θα πείραζε κανένα...το θέμα είναι να μην ξεφύγει και πάει παραπέρα...το ότι οι περιουσίες των ανθρώπων που θέλουν να κτίσουν ελέγχονται και αυτό δεν είναι καινούργιο, άρα το πρόβλημα είναι οι ζώνες που και σε αυτό συμφωνώ ότι δεν πρέπει να υπάρξουν. Απλά αγαπητή μου δεν μου αρέσει ο τρόπος που ο καθένας από τους εκλεγμένους μας χειρίζεται την κατάσταση και υποθέτω οτι καταλαβαίνεις. Το τι είναι αρχαιολογικό ή μη το αποφασίζουν άλλοι και μάλιστα δεν πιστεύω να υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να καταστρέψουν μια περιοχή για ινάτι.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος και όχι απαντήσεις του στυλ...δεν θα περάσει ..εγώ είμαι εδώ.... μην φοβάστε! Έτσι διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις των εκλεκτών μας στον τοπικό τύπο καταλαβαίνεις πολύ καλά ποιοι πραγματικά αγωνίζονται για το καλό και ποιοι για τα ψηφαλάκια....
Τώρα στο ρητορικό ερώτημα σας με ποιο μέρος είμαι ..μα φυσικά με το δικό σας αν και η δουλειά μου είναι στον ΥΠΠΟ..